Într-o reacție oficială, Ambasada din Rusia la București a respins ferm aceste acuzații, negând orice intervenție în alegerile din România. Reprezentanții Kremlinului au recomandat politicienilor și jurnaliștilor români să nu aducă Rusia în discuțiile legate de competiția electorală internă.

Rusia a criticat declarația purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA

Ambasada a criticat și declarația purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, care a făcut referire la „activitățile cibernetice maligne” ale Rusiei, menite să afecteze integritatea procesului electoral românesc. Oficialii ruși au descris acuzațiile ca fiind nejustificate și false, subliniind că asemenea afirmații nu au niciun fundament.

Ambasada a susținut că afirmațiile lui Miller, făcute pe 4 decembrie 2024, includ amenințări la adresa României, precum refuzul companiilor americane de a mai investi în economia românească, în cazul în care țara s-ar abate de la sprijinul pentru politicile NATO.

Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

A reiterat că nu intervine în procesele electorale ale altor țări

Rusia a reiterat că nu intervine în procesele electorale ale altor țări, nu organizează „revoluții colorate” și nu recurge la manipularea opiniei publice prin minciuni sau șantaj. Oficialii ruși au caracterizat astfel de tactici ca fiind specifice diplomației americane, subliniind că respectă orice alegere făcută de poporul român.

De asemenea, ambasada a îndemnat mass-media și politicienii din România să evite implicarea Rusiei în disputele politice interne, considerând că astfel de acuzații nu fac decât să tensioneze inutil relațiile bilaterale.

„Referitor la declarația Departamentului de Stat al SUA cu privire la alegerile din România Departamentul de Stat al SUA nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România, publicând la 4 decembrie 2024 o declarație a purtătorului de cuvânt, dl. M.Miller, cu acuzații nejustificate și false privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România”.

În declarația sa, dl. M.Miller a amenințat România cu refuzul companiilor americane de a mai investi în economia țării și cu alte consecințe negative dacă țara va îndrăzni să schimbe cursul de susținere necondiționată a planurilor agresive ale blocului NATO condus de americani.

Pentru cei care se bazează pe indicațiile Departamentului de Stat al SUA, le reamintim încă o dată după cum urmează. Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte țări, nu orchestrează „revoluții colorate” în acestea, în relații bilaterale nu recurge la amenințări, șantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni și denaturarea faptelor. Toate acestea sunt instrumente din arsenalul diplomației americane. Respectăm orice alegere a poporului român și îi recomandăm pe politicienii și mass-media din România să nu implice Rusia în procesele politice interne din țara lor”, a transmis Ambasada din Rusia la București, într-un mesaj pe Facebook.

Mesajul poate fi vizualizat aici.

Germania a lansat un avertisment

De asemenea, ministerul german de Externe a transmis joi că Vladimir Putin „vrea să ne dezbine și să submineze unitatea în cadrul UE și NATO”, dar Europa trebuie să rămână puternică și unită pentru a proteja democrația.

„Rapoartele autorităților române arată că dezinformarea rusă influențează alegerile prezidențiale din #România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze unitatea în cadrul UE și NATO. Dar Europa rămâne puternică. Împreună, ne vom proteja democrațiile de amenințările hibride”, a transmis Ministerul german de Externe într-o postare pe X.

Mesajul poate fi vizualizat aici.