În urma deciziei guvernului de a disponibiliza aproximativ 60.000 de angajaţi din sectorul bugetar, au şi început să apară primele reacţii ale acestora, reacţii care nu sunt deloc pe aceeaşi linie cu deciziile luate mai sus.
Astfel, de exemplu, Primăria municipiului Satu Mare nu va face reduceri de personal, administraţia locală fiind subdimensionată.
Primarul Iuliu Ilyes a declarat joi pentru Agerpres că, potrivit încadrărilor făcute de Guvern, Primăria Satu Mare şi instituţiile subordonate ar mai avea 300 de locuri disponibile.
„Municipiul Satu Mare ar avea disponibile 300 de posturi. Suntem cu 40% subdimensionaţi faţă de această cifră. Media pe ţară este cu 40% peste cifră”, a spus primarul Iuliu Ilyes.
Tot motivul subdimensionării a fost invocat şi de primăria din Timişoara. Instituţia crede că va scăpa de reducerile de personal, deoarece numărul angajaţilor este subdimensionat faţă de necesarul prevăzut de schemă, a declarat joi, pentru Agerpres, primarul Gheorghe Ciuhandu.
„Aşteptăm să vedem Ordonanţa publicată, până acum am văzut doar proiectul. Pentru categoria de administraţie de municipii, noi avem un necesar de 700-800 de salariaţi, dar lucrăm cu un efectiv de sub 500”, a spus edilul.
Primarul Gheorghe Ciuhandu consideră că propunerea Executivului de a reduce cu 40% a numărului angajaţilor din primării denotă incapacitatea Cabinetului Boc de a găsi soluţii viabile de a scoate ţara din criză, fiind depăşit de situaţie. El acuză Guvernul de diletantism şi apreciază gestul ca fiind imoral.
La nivel ministerial, cel care a avut prima reacţie privind decizia guvernului a fost ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care a spus că MDRT a fost creat prin comasarea a două ministere şi la acest moment este deja restructurat.
”La acest moment, noi am făcut deja restructurarea la nivelul ministerului. Reducerea fondului de salarii este de 21%, iar reducerea de cheltuieli cu bunurile şi serviciile – 38%, încă de luna trecută”, a spus oficialul MDRT.
„Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, standardele de cost în administraţie, pe baza cărora vor fi disponibilizate 54.000 persoane din sectorul public, număr care poate depăşi însă 59.000 angajaţi adăugând şi unele ministere. Cei mai mulţi, respectiv un nivel estimat de 53.432 angajaţi, vor fi concediaţi din administraţia publică locală, iar restul din patru ministere ale căror structuri au fost analizate miercuri, respectiv ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii”, au arătat surse citate de Mediafax.
Administraţiile publice locale vor fi îngropate
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a acuzat joi guvernul că ‘îngroapă administraţiile publice locale’, prin aplicarea măsurilor de tăiere a salariilor în sectorul public cu 25%, disponibilizări, creşterea TVA şi reducerea finanţării.
„Este interesant cum se guvernează şi se iau decizii noaptea, ca formă. Ca fond, este clar că trebuie redus numărul bugetarilor (…). Curios este că, deocamdată, afectează doar administraţiile publice locale. Aştept publicarea unui act normativ”, a spus primarul Sibiului, într-o conferinţă de presă, referindu-se la măsura anunţată privind disponibilizările de personal.
„Administraţiile publice locale vor fi îngropate. Ele nu au pârghiile necesare de a rezolva criza. Avem un prim ministru care se preocupă de cota de benzină la maşina primarului, nu de criza economică”, a spus Iohannis.