În cadrul discursului său, JD Vance a ridicat probleme esențiale legate de relația dintre SUA și Europa, subliniind vulnerabilitățile Uniunii Europene și criticând tendințele sale politice interne. România și Germania au fost vizate în mod direct, nu întâmplător, ci tocmai pentru că ambele țări urmează să organizeze alegeri – Germania în 23 februarie și România în luna mai.

JD Vance a transmis un mesaj puternic la München

Prezența lui Vance la München și declarațiile sale tranșante vin în contextul în care fostul președinte Donald Trump a avut o discuție cu Vladimir Putin, excluzând Europa din ecuația marilor decizii geopolitice. Acest lucru arată o schimbare clară a direcției administrației americane, în care accentul cade pe prioritățile naționale ale SUA, fără a lua în considerare sensibilitățile europene.

Printre reacțiile la discursul lui JD Vance s-a numărat și cea a lui Nathalie Tocci, directorul Istituto Affari Internazionali, un think-tank de la Roma. Ea a făcut o declarație controversată și a susținut că discursul vicepreședintelui american ar fi fost un așa-zis atac asupra unității europene și o încercare deliberată de a împuternici partidele naționaliste și eurosceptice.

„În spatele acestui atac ciudat există această încercare explicită, deloc subtilă, de împuternicire a extremei drepte. Pentru că, în mod evident, dacă avem o Uniune Europeană puternică și unită, este mai greu să o subjugi. Dacă ai o Uniune Europeană slabă și divizată, în care extrema dreaptă este la putere, este mult mai ușor să faci asta. (…) În privința Ucrainei, Conferința de Securitate de la München nu a adus foarte multe lucruri noi. În sensul că încă dinainte de München știam că Trump avea o idee într-un fel imperială despre cum să pună capăt războiului cu Ucraina, imperială în sensul că imperiile sunt cele care decid.

Și, în special, Rusia și Statele Unite, fără colonii, adică Ucraina, sau, de fapt, Europa. Dar, de asemenea, imperială în sensul că acceptă, în esență, ideea sferelor de influență, atât în ceea ce privește sferele de influență ale Rusiei în Ucraina, dar, de asemenea, după cum știți, Trump a vorbit în termeni foarte asemănători atunci când a venit vorba despre Canada sau Mexic sau Panama sau, de fapt, Groenlanda, nu?  Deci, într-un fel, nu a fost nimic deosebit de surprinzător la München în ceea ce privește Ucraina. Adică, groaznic, dar nu surprinzător. Faptul că atacul s-a concentrat pe România și Germania nu este întâmplător”, a spus Tocci, într-un interviu pentru Hotnews.

Tocci a legat discursul de la München de o dezvăluire a Financial Times

De asemenea, Tocci a legat discursul de la München de o dezvăluire a Financial Times, conform căreia administrația Trump ar face presiuni asupra guvernului român pentru a ridica restricțiile impuse fraților Tate.

„Da, am văzut. Deci acum se explică și mai clar de ce România a fost vizată în acel mod, în acel discurs. Desigur, nu știu exact cât de influenți sunt frații Tate în politica românească, dar este clar că, în măsura în care extrema dreaptă este, de asemenea, adusă la putere prin sprijinul tinerilor bărbați, ar putea exista un impact acolo. Este un segment electoral care este vizat foarte, foarte explicit.

Așadar, există ceva foarte întunecat în toată această afacere. Și, așa cum am spus, nu este prea mult la vedere. Dacă ar fi să privim lucrurile într-o lumină pozitivă, cel puțin ar trebui să nu ne mai păcălim și să nu mai încercăm să vedem cum să împăcăm administrația Trump”, a susținut Tocci.

În timp ce anumite voci europene caută soluții pentru a îmbunătăți relațiile cu Washingtonul, prin măsuri precum achiziția de mai multe arme americane, Nathalie Tocci consideră că aceasta este o abordare greșită. Totuși, ea nu s-a oprit aici. Așa-zisa expertă a făcut altă declarație controversată într-un moment deja tensionat și a susținut că „ei sunt aici pentru a te distruge”.

„Nu, să lăsăm asta, să o lăsăm baltă. Cred că este cel mai rău lucru pe care l-am putea face în acest stadiu. Pentru că, dacă te confrunți cu o administrație a Statelor Unite care încearcă să te slăbească, atunci, de fapt, ceea ce ar trebui să faci este să-ți reduci dependența. Nu să încerci să le faci pe plac, pentru că nu poți face nimic pentru a le face pe plac. Ei sunt aici pentru a te distruge.

Adică, e ca și cum ai crede că dacă cumperi gaz rusesc, îl vei face fericit pe Putin. Evident că exagerez puțin aici. Pentru că în cazul Rusiei, există un război. Nu încerc să sugerez că Trump va ataca militar Europa sau așa ceva.

Dar cred că ar trebui să începem să ne uităm la intențiile SUA ca la cele ale unui adversar. Și, astfel, creșterea dependenței de un adversar nu este o idee foarte strălucită. Acum, desigur, nu sunt desprinsă de realitate. Este clar că, dacă trebuie să sprijinim în continuare militar Ucraina, multe dintre aceste arme vor proveni din Statele Unite.

Dar cred că în ceea ce privește apărarea europeană, în general, ar trebui, pe de o parte, să facem mult mai mult, dar, de asemenea, să ne gândim să facem mult mai mult prin reducerea treptată a dependenței noastre de SUA”, a susținut Tocci.

JD Vance
JD Vance SURSĂ FOTO: X

Tocci dă vina pe partidele naționaliste pentru criza politică din Europa

Tocci a vorbit apoi despre „pericolul” reprezentat de creșterea partidelor pe care ea le numește naționaliste și „eurosceptice”.

„O surpriză a fost, cred, într-adevăr, atacul lui JD Vance asupra democrației europene. Îmi adresați această întrebare din România. Faptul că atacul s-a concentrat pe România și Germania nu este întâmplător. România și Germania, mai întâi Germania și apoi România, sunt următoarele două țări care vor merge la vot. Și, în ambele cazuri, există posibilitatea unui rezultat foarte puternic al extremei drepte. Desigur, după cum știm, JD Vance s-a întâlnit, după discursul din München, cu Alice Weidel, lidera AfD”, a spus Tocci.

În opinia sa, ascensiunea acestora nu ar face decât să slăbească unitatea europeană.

„Deci în spatele acestui atac ciudat, care acuza Europa că încalcă libertatea de exprimare, există această încercare explicită, deloc subtilă, de împuternicire a extremei drepte. Întrebarea pe care ne-o punem este: de ce?

Este destul de clar că răspunsul la această întrebare are de-a face, evident, cu un atac asupra democrației, asta este destul de evident, dar și cu un atac foarte explicit asupra integrării europene. Asta deoarece este clar că acestea sunt partide, forțe politice naționaliste și eurosceptice.

Astfel, asta ne duce înapoi la această idee foarte imperială pe care administrația Trump o are în relația cu Europa. Pentru că, în mod evident, dacă avem o Uniune Europeană puternică și unită, este mai greu să o subjugi. Dacă ai o Uniune Europeană slabă și divizată, în care extrema dreaptă este la putere, este mult mai ușor să faci asta.

Așadar, cred că ceea ce a surprins cu adevărat este că, într-un fel, înainte de München, știam că administrației Trump nu-i place cu adevărat pe europeni, că nu este cu adevărat interesată de securitatea europeană. Acum știm că este un pic prea interesat de Europa, dar într-un mod greșit, nu? Într-un mod foarte explicit care vizează, așa cum am spus, subjugarea continentului european”, a mai spus ea pentru sursa menționată.

Ea spune apoi că actuala criză politică din Europa ar fi cauzată și de partidele naționaliste, tot mai populare printre europeni.

Amintim că JD Vance a transmis recent un mesaj puternic la München, unde a expus mai multe vulnerabilități ale realității politice actuale.