Reacții divergente ale partidelor din Bulgaria privind negocierile cu Gazprom
Partidele politice continuă disputa – este Gazprom un partener de încredere sau reluarea livrărilor este o sabie cu două tăişuri? Partidul GERB a solicitat Ministerului de Interne să investigheze cabinetul Kiril Petkov, din cauza „capcanei gazelor”.
Poziţia guvernanţilor este că Bulgaria nu este în măsură să închidă nicio uşă, nici cea a Gazprom, dacă de acolo poate curge combustibil la un preţ acceptabil şi au explicat că în spatele negocierilor nu există nicio afinitate geopolitică, ci doar o aspiraţie ca Bulgaria să treacă mai uşor iarna. În acelaşi timp, Partidul Socialist Bulgar a declarat din nou categoric că Gazprom este o opţiune de încredere, iar oprirea gazului de acolo a fost o greşeală de la bun început, notează dariknews.bg
Cu toate acestea, partenerul lor până de curând în cabinetul Petkov, Bulgaria Democrată, a avut o poziţie opusă, iar GERB l-a acuzat pe fostul premier pentru criza gazelor. Executivul interimar a declarat că în spatele reluării dialogului cu Gazprom nu există interese geopolitice.
„Nu aş numi asta o cotitură spre Gazprom, în niciun caz”, a subliniat ministrul interimar al economiei, Nikola Stoianov. În schimb, ministrul a definit compania ca pe o uşă pe care Bulgaria nu îşi poate permite să o închidă. „Nu este în regulă să închidem nicio variantă. Diversificarea nu înseamnă închiderea unor opţiuni şi urmărirea altora”, a explicat Stoianov. Reacţiile partidelor rămân divergente.
La polul opus se află cei din Bulgaria Democrată, care sunt împotriva furnizării de gaze din Rusia
Potrivit stângii, era deja clar încă din aprilie că, fără combustibil din Rusia, ţara va cădea într-o spirală de crize. La polul opus se află cei din Bulgaria Democrată, care sunt împotriva furnizării de gaze din Rusia şi au acuzat guvernul interimar că, „încearcă să readucă ţara la dependenţa faţă de Kremlin”.
„Cu Rusia, nimic nu este gratuit. Se va cere ceva în schimb. Este un război… Bulgariei i se va cere să slujească Rusia şi să-i servească interesele. Acceptarea acestui ultimatum de la Kremlin de a plăti doar în ruble este o încălcare a înţelegerii cu partenerii noştri europeni”, a subliniat Gheorghi Ganev, de la Bulgaria Democrată. Potrivit GERB, opţiunea Gazprom nu ar fi fost pe masă, dacă guvernul anterior ar fi rezervat staţii pentru descărcarea celor şapte petroliere americane.
Din cauza întoarcerii către Gazprom, Comisia Europeană a reamintit Bulgariei: „Direcţia comună a Uniunii Europene este să ne îndepărtăm cât mai repede de un furnizor nesigur precum Gazprom. Aceasta este calea pe care o urmăm”, a declarat Tim McPhee, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Un memento a venit şi de la Ministerul Economiei – fără un parlament funcţional, companiile de gaze din Bulgaria nu vor putea primi compensaţii, dar combustibilul de la Gazprom ar putea reduce preţul mixului de gaze la un nivel acceptabil pentru afaceri.
„În acest moment, cei care se alimentează cu energie electrică sunt mai competitivi decât cei care sunt alimentaţi cu gaze, pentru că unii primesc subvenţii, în timp ce alţii, nu”, a subliniat Nikola Stoianov. Deocamdată, nu este clar când vor începe de fapt negocierile cu Gazprom.