UE, nemulțumită de veto-ul Ungariei, ce blochează ajutorul destinat Ucrainei
Veto-ul Ungariei nemulțumește blocul comunitar. Mai mulți lideri europeni și-au exprimat frustrarea față de blocajul sistematic impus de Ungaria asupra ajutorului destinat Ucrainei.
Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock, crede că este inacceptabil ca o singură țară să folosească dreptul de veto pentru a împiedica acest ajutor crucial pentru ucraineni.
„Fac apel insistent către Ungaria să permită în sfârşit din nou ajutorul pentru Ucraina, pentru menţinerea păcii”, a declarat ea înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, informează agenția de presă AFP.
Ajutorul militar pentru Ucraina, inițial decis să fie majorat cu 5 miliarde de euro, se află într-un impas total din cauza veto-ului impus de Ungaria.
Acest sprijin, în valoare totală de peste 6,5 miliarde de euro, trece prin intermediul unui fond special, Facilitatea Europeană pentru Pace, care este, la rândul său, blocat.
„Nu se poate accepta ca o singură ţară, care a acceptat această sumă la masa şefilor de stat şi de guvern (din UE) în urmă cu câteva luni, să blocheze acum acest ajutor crucial pentru Ucraina”, a denunţat şefa diplomaţiei belgiene Hadja Lahbib.
Activele rusește ar putea fi oferite Ucrainei
Totuși, liderii europeni au hotărât să utilizeze Facilitatea Europeană pentru Pace pentru a dirija către Ucraina veniturile obținute din activele rusești înghețate în UE în beneficiul Ucrainei. Aceste venituri valorează între 2-2,5 miliarde de euro pe an.
Cu toate acestea, nu există claritate cu privire la modul în care banii ar putea ajuta efectiv Ucraina să achiziționeze armament deoarece întregul mecanism este blocat de veto-ul Ungariei. Aproximativ 41% din toate deciziile UE referitoare la Ucraina sunt blocate de Ungaria, a denunțat ministrul de Afacerilor Externe din Lituania, Gabrielius Landsbergis.
Ungaria blochează negocierile privind aderarea Ucrainei la UE
Ungaria împiedică și deschiderea oficială a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, în ciuda faptului că o majoritate a statelor membre doresc să se întâmple acest lucru înainte de sfârșitul lui iunie 2024. Ungaria a susținut constant că încă nu sunt îndeplinite toate condițiile necesare.
Sub conducerea lui Viktor Orban, Guvernul de la Budapesta a folosit în mod repetat dreptul său de veto în cadrul UE, criticând-o și exprimându-și dorința de a o schimba în mod profund.