Se continuă Proiectul Centralei Nucleare de la Doicești

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a companiei naționale Nuclearelectrica a aprobat continuarea Proiectului Centralei Nucleare de la Doicești.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, după ce prima convocare a fost lipsită de cvorum și subiectul fusese amânat în aprilie.

Aproape 92,9% din voturile exprimate au fost în favoarea continuării proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR), conform documentației tip studiu de prefezabilitate revizia 1.1.

Centrala nucleară de la Doicești va fi dotată cu șase reactoare modulare mici, având o putere totală instalată de 462 MW, echivalentă cu aproximativ o treime din producția actuală a centralei de la Cernavodă. Proiectul promite să creeze în jur de 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri în construcții și 2.300 de locuri în producție. De asemenea, se estimează că centrala va preveni emisii de aproximativ 4 milioane de tone de CO2 pe an.

Durata de viață a centralei este estimată la peste 60 de ani. Punerea în funcțiune este planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul reprezintă un pas semnificativ în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare până în 2050.

reactoarelor modulare de mici dimensiuni
SURSA FOTO: Nuclearelectrica

Acordul a fost semnat în 2020

În noiembrie 2020, Nuclearelectrica și NuScale Power, compania americană specializată în tehnologia SMR, au semnat un acord pentru construirea reactorului modular la Doicești.

Autorizația pentru minireactorul NuScale a fost acordată în SUA în septembrie 2020. În aprilie 2022, NuScale a început procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. A colaborat cu compania coreeană Doosan Enerbility pentru producția echipamentelor principale.

În ciuda problemelor de finanțare care au afectat proiectul-pilot din SUA în noiembrie 2023, România rămâne în fruntea inițiativei globale pentru implementarea tehnologiilor SMR,. Țara are potențialul de a deveni primul stat în care aceste reactoare sunt instalate efectiv.

Proiectul centralei SMR de la Doicești:

  • va contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon
  • va genera și o serie de oportunități economice

Se estimează că investiția va atrage numeroase alte investiții în infrastructură și industrie în zona Doicești, stimulând dezvoltarea economică locală.

Rolul Nuclearelectrica în viitorul energetic al României

Nuclearelectrica, deținută majoritar de statul român (82,49%) și având acționari persoane juridice (12,75%) și fizice (4,74%), este un jucător cheie în sectorul energetic din România.

Compania operează centrala nucleară de la Cernavodă. Aceasta produce peste 20% din energia totală a țării și 33% din energia fără CO2. Prin continuarea proiectului de la Doicești, Nuclearelectrica își consolidează rolul în producția de energie curată și durabilă.