Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costurile estimate ridicandu-se la 2,2 miliarde euro.

Studiul de fezabilitate a relevat drept varianta optima realizarea in paralel a celor doua unitati, atat din punct de vedere al investitiilor, cat si al rentabilitatii economice.

Potrivit studiului de fezabilitate, pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat (companie de proiect). Aportul Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN) ar consta in activele existente pe locatia centralei de la Cernavoda. Totodata, SNN ar urma sa fie si operatorul unitatilor 3 si 4.

Graficul de realizare a lucrarilor se intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.

Costurile anuale de operare pentru reactoarele 3 si 4 sunt estimate la 100 de milioane euro, iar costul energiei electrice produse de cele doua noi unitati se estimeaza a fi cuprins intre 30 euro/MWh – 35 euro/MWh, cu o rentabilitate intre 9 si 11%.

In prezent, Centrala de la Cernavoda furnizeaza anual circa 10% din cantitatea de electricitate produsa in Romania.

Sursa: MEC, 18 aprilie 2006