Aflat în vizită de lucru în România, Stockwell Day, ministrul canadian pentru  comerţ internaţional,  a declarat că cele două reactoare nucleare de la Cernavodă vor costa aproximativ  5 miliarde de euro.

Pentru construcţia lor urmează să se utilizeze aceeaşi tehnologie ca în cazul la reactoarele 1 şi 2. „Până la urmă, totul se rezumă la forma de finanţare.  Componentele acestui proiect sunt în lucru, iar partea tehnică a discuţiei trebuie încă finalizată”, a spus Stockwell Day.

În ceea ce priveşte modalitaţile de finanţare a celor două reactoare, Canada poate oferi  sprijin României prin intermediul Export Developpement of Canada. Această agenţie funcţionează după regulile oricărei instituţii bancare tradiţionale, oferind linii de credit companiilor care investesc în străinătate.

„Nu garantez că această finanţare va fi disponibilă, fiind ceva ce companiile şi guvernul vor trebui să clarifice. Însă, în trecut, când a fost vorba de companii  de succes, Export Developpement of Canada a acordat credite”, a explicat ministrul canadian.