Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, a reînnoit cu Nuclear Risk Insurers Limited (Marea Britanie) contractul de asigurare operaţională pentru daune materiale a celor două reactoare, valoarea primei ridicându-se la 9,5 milioane de lei.

Nuclear Risk Insurers a fost singurul ofertant pentru acest contract, atribuit în luna iulie, care vizează acoperirea daunelor materiale provocate celor două reactoare în cazul producerii unor riscuri cum ar fi incendiu, trăznet sau explozie.

Înfiinţată în anul 1956, societatea din Marea Britanie este un asigurător specializat care acoperă toate riscurile din sectorul nuclear, care include mai multe companii de asigurare, printre care şi Lloyd’s, cel mai mare operator de pe piaţa internaţională a asigurărilor.

Şi în 2008 Nuclearelectrica a plătit Nuclear Risk Insurers suma de 12,01 milioane de lei pentru servicii de asigurare, din care 10,31 milioane de lei pentru asigurarea operaţională de daune materiale, iar 1,69 milioane de lei pentru asigurarea de răspundere civilă.

Nuclearelectrica este controlată de stat şi asigură circa 18% din consumul anual de electricitate al României.

Primul reactor al centralei a fost lansat în 1996, iar al doilea în 2007.

În prima parte a anului, Nuclearelectrica a înregistrat un profit net de 140 milioane de lei, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, la venituri de 473 milioane lei, în urcare cu 22%.

SURSA: Mediafax