Primul reactor modular mic din primul SMR ar putea funcționa în anul 2028 sau în anul 2029, a anunțat miercuri, 8 noiembrie 2023, președintele României, Klaus Iohannis.
Primul reactor modular mic din primul SMR ar putea funcționa în 2028/2029
Primul reactor modular mic din primul SMR ar putea funcționa în 2028 sau în 2029. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat încheierea unui memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit între instituțiile de profil din România și Belgia, respectiv alte trei instituții din Italia și SUA.
Potrivit spuselor sale, această colaborare este foarte benefică. În prezent, „suntem într-o fază în care este complicat, câteodată chiar imposibil, să faci cercetare doar într-un singur stat pentru că resursele necesare sunt imense.”
Conform președintelui, acum nu se mai poate face cercetare cu bani foarte puțini și cu o mână de cercetători. Este nevoie de resurse din ce în ce mai mari, este nevoie de echipe multidisciplinare pentru a putea avea un real progres în domenii importante.
„În practică, noi credem că în România primul reactor modular mic din primul SMR poate să funcționeze în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist să așteptăm ceva practic, dar având în vedere complexitatea tehnologiei despre care vorbim cred că este un cadru destul de ambițios.
Este cunoscut că în zona de reactor nuclear cercetarea este complicată și cred că un element important este securitatea acestor reactoare și pentru a garanta o securitate foarte bună cercetarea evident va trebui să dureze un pic mai mult.
Nu vorbim de un simplu transfer din uzul militar în uzul civil, fiindcă solicitările sunt, cum este ușor de înțeles, diferite și pretențiile de securitate, fezabilitate, sustenabilitate sunt specificie domeniului energeticii civile”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.
Complexul Energetic de la Doicești va include prima centrală cu reactoare modulare mici din Europa
Vă amintim că, în august 2023, a fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga, ca parte a complexului energetic de la Doicești, ce va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa.
Complexul Energetic de la Doicești va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie – nucleară și regenerabilă. Va reprezenta o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția. În plus, va fi o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Național al viitorului.
Complexul Energetic de la Doicești este soluția sustenabilă care repune deja în circuit o suprafață extinsă din depozitele de cenușă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, prin utilizarea lor pentru parcul fotovoltaic. În viitor, întreg amplasamentul va fi reutilizat pentru funcționarea centralei cu reactoare modulare mici.