Incidentul s-a produs la reactorul 3 al centralei nucleare din Oskarshamn, pe coasta Mării Baltice, şi nu a avut consecinţe asupra consumatorilor, nici asupra securităţii. OKG, filială a companiei germane EON care exploatează această centrală, a anunţat că a fost nevoită să oprească preventiv acest reactor duminică din cauza prezenţei unui număr mare de meduze în instalaţia de răcire’. ‘Producţia s-a reluat’, a anunţat compania într-un comunicat.

Meduzele au cauzat daune la un mecanism însărcinat cu filtrarea apei, forţând OKG să înlocuiască anumite componente şi să cureţe canalizările cu apă la înaltă presiune, a explicat un purtător de cuvânt al companiei, Emmy Davidsson, fără a preciza câte meduze au ajuns în circuitele centralei. ‘Acesta este cel mai mare număr de meduze pe care l-am văzut vreodată’, a afirmat ea.

Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din ţară, cu o capacitate de 1400 MW. Poluarea, creşterea temperaturii apelor şi reducerea biodiversităţii marine precum şi problemele care afectează în special Marea Baltică sunt citate de cercetători ca fiind factori ce favorizează înmulţirea meduzelor.

Sursa: Agerpres