Reactorul 1 de la Cernavodă a fost repornit săptămâna trecută, după o revizie care a durat peste 30 de zile. Oprirea planificată a vizat lucrări de întreţinere şi inspecţii. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură circa 18% din producţia de energie electrică la nivel naţional.

Aşa cum se poate vedea şi din imaginea de mai jos Transelectrica a intervenit pe piaţa de echilibrare, iar energia hidro şi cea termo a crescut pentru a compensa energia produsă la Cernavodă.

Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica ne-a precizat că sistemul energetic nu a avut de suferit, chiar dacă se înregistrează un consum mai mare din cauza temperaturilor ridicate. "Aşa cum se poate vedea şi din grafic pe partea de hidro a crescut producţia cu circa 1.000 MW", ne-a explicat Lohan.
UPDATE:
"Specialiştii de la Centrala de la Cernavodă sunt în analiză momentan. Reactorul este oprit, dar problema a fost localizată la partea clasică a construcţiei, nu la reactorul propriu-zis", a afirmat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional.

Directorul DEN a precizat că sistemul energetic naţional nu se află în pericol, în prezent fiind furnizată o cantitate de 800 MW prin intermediul contractelor de rezervă.

"Suntem obligaţi prin lege, prin legislaţia secundară privind sistemul de interconectare, ca în astfel de situaţii să avem contractele de rezervă. Acestea au fost demarate iar cantitatea totală este de 800 MW. Contractele funcţionează 100% din timp", a precizat Lohan.

Directorul DEN a mai precizat că în această perioadă consumul nu este unul ridicat şi că sistemul energetic naţional nu se află în pericol.

Energia electrica produsă anual de Unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia totală de electricitate a României.

Societatea Naţională Nuclearelectrica a anunţat, în 13 iunie 2012, că a finalizat lucrările de oprire planificată pe anul 2012 a Unităţii 1 a Centralei Nucleaerelectrice Cernavodă, cu 52 de ore în avans faţă de graficul preconizat.

Pe durata opririi planificate au fost efectuate lucrările programate care se pot efectua numai cu centrala oprită, din cadrul următoarelor patru programe principale ale centralei: programul de întreţinere preventivă şi corectivă care include verificarea şi repararea echipamentelor; programul de inspecţii obligatorii; programul de testare obligatorie, conform cerinţelor CNCAN, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.

"Toate lucrările planificate au fost executate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă. Conectarea Unităţii 1 la Sistemul Energetic Naţional a fost realizată cu 52 de ore în avans faţă de graficul preconizat, întregul  volum de lucrări planificate fiind realizat", menţiona comunicatul Nuclearelectrica, citat de Agerpres.