Un nou răspuns la șantajul energetic întreprins de Rusia la adresa Europei.
Finlanda a pornit, după multe amânări, cel mai mare reactor nuclear din Europa
Finlanda, proaspăt intrată în NATO, a pus în funcţiune duminică, 16 aprilie reactorul nuclear Olkiluoto 3. Acesta este cel mai mare reactor nuclear din Europa, iar țara nordică reușește astfel să mărească securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a oprit livrările de gaze şi energie electrică.
Construcţia reactorului de 1,6 gigawaţi (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii şi prima din Europa în ultimii 16 ani, a început în 2005.
Centrala trebuia iniţial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice, notează jurnaliștii agenției Reuters.
Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3) a furnizat pentru prima dată producţia sa de testare reţelei electrice naţionale a Finlandei în martie 2022.
Era de aşteptat la momentul respectiv să înceapă producţia obişnuită patru luni mai târziu, însă totul a fost dat peste cap după ce reactorul a suferit o serie de defecţiuni şi întreruperi a căror remediere a avut nevoie de mai multe luni de zile.
Finlanda era singura ţară nordică cu un deficit mare de energie
Ca urmare a lansării, analiştii au spus că Finlanda, singura ţară nordică cu un deficit mare de energie, se poate aştepta la costuri mai mici ale energiei electrice.
Pornirea reactorului OL3 vine totuși într-un moment în care energia nucleară este tot mai controversată în Europa, mai ales ca urmare a preocupărilor legate de siguranță.
Sâmbătă, Germania a oprit ultimele trei reactoare ale sale care mai erau în funcţie, însă Suedia, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări plănuiesc noi proiecte de energie nucleară.
Teollisuuden Voima (TVO), operatorul reactorului OL3, operator deţinut de compania finlandeză Fortum şi un consorţiu de companii energetice şi industriale, a transmis în mod oficial că unitatea este de aşteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia.
Germania spune adio energiei nucleare
Reamintim că sâmbătă, 15 aprilie, Germania și-a închis ultimele trei reactoare nucleare care mai funcţionau, următorul obiectiv major fiind renunțarea la centralele pe cărbune, până în 2038.
Criza energetică din Europa, alimentată de repercusiunile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declanșat o nouă dezbatere despre viitorul energiei nucleare.
Germania susține că tehnologia poate furniza energie în mod fiabil, fără a provoca emisii directe, într-un moment în care consumul de energie fosilă trebuie redus cât mai repede posibil, iar sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și cea solară fotovoltaică, nu pot încă să acopere pe deplin necesarul de energie electrică al țării.