Realitate de album

Viata in Romania este tot mai dulce. Nu mai poti trece strada din cauza sutelor de mii de masini noi, economia trepideaza, investitorii straini dau navala, ne-am mutat la hipermarket si parca si femeile trasnet s-au inmultit. Mai nou, avem si un Cod fiscal de mare exceptie. E atat de bun, incat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, de-abia asteapta sa se reintoarca in afaceri pentru a beneficia din plin de sistemul de taxe si impozite pe care l-a nasit. In acelasi ton, presedinte



Viata in Romania este tot mai dulce. Nu mai poti trece strada din cauza sutelor de mii de masini noi, economia trepideaza, investitorii straini dau navala, ne-am mutat la hipermarket si parca si femeile trasnet s-au inmultit. Mai nou, avem si un Cod fiscal de mare exceptie. E atat de bun, incat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, de-abia asteapta sa se reintoarca in afaceri pentru a beneficia din plin de sistemul de taxe si impozite pe care l-a nasit. In acelasi ton, presedintele Basescu crede ca nu va dura prea mult pana cand romanii care lucreaza in strainatate vor reveni in tara. Spune ca, inca din acest an, multi dintre cei ce trudesc in constructii in Germania si Italia isi vor face valizele, atrasi de salariile tot mai mari de acasa. Stop cadru.

Sa lamurim lucrurile. Ca vor veni muncitori in tara, e adevarat, insa cu o mica rectificare: e vorba de romanii… de peste Prut. Carora li se vor adauga ucraineni, pakistanezi, indieni si chinezi. Forta de munca ieftina pentru raiul romanesc al muncii la negru. si, pana la urma, de ce s-ar intoarce romanii? Am citit pe forumul de pe site-ul ANAF o opinie cat se poate de sugestiva a unuia dintre cei care s-au incumetat sa revina pe meleagurile natale. Chestiunea pe care o reclama li se poate parea banala celor obisnuiti cu altele si mai si, dar este extrem de relevanta pentru respectul autoritatilor fata de contribuabili, intre care si cei ca el, care trimit anual in tara patru miliarde de euro. Omul nu intelege cum este posibil ca Fiscul sa nu-i returneze banii (cam 1.000 de dolari) care i se cuvin in urma regularizarii anuale de dupa depunerea declaratiei de venit. Pana la urma, se cheama ca a creditat statul vreo doi ani (e vorba de declaratia de venit din 2004, cand a avut cateva angajamente prin tara), iar acum ar vrea sa i se explice de ce i se fura acesti bani. Cu atat mai mult, cu cat este convins ca, daca lucrurile ar fi stat invers, ar fi fost imediat executat silit. “Am dubla cetatenie, am trait multi ani in Occident, am revenit in Romania ca sa imi reamintesc de ce am plecat si sa ma duc inapoi cu bateriile scarbei incarcate la maximum”. Asta se spune in sesizarea, probabil ultima, pe care acest cetatean o adreseaza autoritatilor tarii sale. Care se incapataneaza sa traiasca intr-o realitate paralela, de album.