Pandemia de coronavirus a generat probleme majore în toată Europa. În acest context, Uniunea Europeană vine în ajutorul țărilor afectate cu un plan de redresare. Deși Polonia nu a fost atât de afectată precum Italia sau Spania, se pare că țara europeană va primi un ajutor consistent, scrie Jaume Masdeu într-o opinie publicată de La Vanguardia
În distribuirea ajutorului european pentru a face faţă crizei coronavirusului, un elev mai puţin silitor va primi multe premii. Este cazul Poloniei. O țară mai puțin afectată de pandemie decât altele, cu un guvern acuzat în mod repetat de încălcări ale statului de drept, inclusiv de mai multe hotărâri ale Curții de Justiție a UE, și cu președintele său Andrzej Duda, care a acuzat comunitatea LGTBI în campania pentru realegerea sa. În ciuda acestui fapt, Polonia va fi unul dintre marii beneficiari ai ajutorului propus de Comisia Europeană și aflat în prezent în dezbatere între șefii de guvern.
În plus, una dintre amenințările la adresa Poloniei și a Ungariei, cum ar fi condiționarea fondurilor cu respectarea statului de drept, este în discuție. Germania pare gata să elimine această clauză. „Statul de drept nu este doar o problemă de bani, ci este o problemă mai amplă… pentru a relaționa fondurile cu statul de drept, trebuie să avem în primul rând fonduri”, a spus Angela Merkel la preluarea președinției UE, stabilind foarte clar ordinea priorităților pentru summitul din 17 iulie.
Surse ale Consiliului European insistă că unanimitatea este necesară pentru aprobarea bugetelor, amintind astfel puterea de veto pe care Polonia și Ungaria o au pentru a preveni acest factor de condiționare. „În acest moment nu există un consens. În prezent, nu există nicio relație între statul de drept și buget și avem nevoie de unanimitate pentru a o introduce”, indică aceste surse.
Din momentul în care Comisia Europeană și-a prezentat planurile, reacția Varșoviei a fost foarte pozitivă. „Partea atribuită Poloniei în distribuirea propunerii Comisiei Europene a surprins pe toată lumea de la început şi toţi au remarcat că Polonia a precizat imediat că îi place pachetul”, indică surse diplomatice.
Cifrele arată bine
Are toate motivele să îi placă. Cifrele încânt. În propunerea inițială a Comisiei, din totalul de 750.000 de milioane de euro de transferuri și credite, Polonia ar lua 63.000 potrivit calculelor Comisiei Europene, fiind a treia țară ca beneficii după Italia și Spania.
Criteriile utilizate pentru distribuirea acestui ajutor se bazează pe populație, PIB-ul pe cap de locuitor și șomaj. Acum, președinția Consiliului a propus o modificare a acestor chei. Sunt menținute pentru 70% din fond, dar pentru restul de 30% ar fi utilizată scăderea PIB-ului în 2020-2021.
Dezbaterea coincide cu alegerile pentru președinția Poloniei, după un prim tur în care s-a impus actualul președinte, Andrzej Duda, care are sprijinul partidului ultra-conservator Lege şi Justiție (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski. În campania sa, Duda a lansat propuneri de respingere a drepturilor egale ale comunității LGTBI și fără a se feri să folosească cuvinte jignitoare. De exemplu, el consideră că acest grup este „o ciumă mai rea decât bolșevicii” și că amenință cu distrugerea familiei.
Pe de altă parte, Polonia beneficiază foarte mult și de Fondul de tranziție justă, instrumentul destinat să faciliteze tranziția energetică, având 8.000 de milioane de euro, 20% din total, în timp ce Spania doar 4,5%. „Un fond foarte verde, dar nu foarte echitabil”, a fost plângerea făcută la vremea respectivă de ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Arancha González Laya.