Militanții din Siria fug în Irak, în timp ce rebelii continuă ofensiva spre Damasc
Autorităţile irakiene au autorizat intrarea pe teritoriul Irakului a sute de militari din cadrul armatei siriene, care au fugit din calea rebelilor, declară sâmbătă doi oficiali irakieni din domeniul securităţii, relatează AFP. Între aceşti militari se află şi răniţi, precizează sursele citate.
Militari sirieni „care au fugit de lupte” au intrat în Irak prin postul de frontieră Al-Qaim, a declarat AFP un oficial irakian de rang înalt din cadrul securităţii. „Răniţii au fost spitalizaţi în vederea unor îngrijiri” la spitalul din această localitate, situată la frontieră, în vestul Irakului.
Este vorba despre aproximativ 2.000 de militari sirieni, a declarat o a doua sursă din domeniul securităţii. Aceşti „ofiţeri şi soldaţi” au intrat în Irak cu „acordul autorităţilor” irakiene, precizează ea.
Rebelii încercuiesc capitala Damasc
Facţiuni rebele anunţă sâmbătă că au „început să încercuiască” capitala siriană Damasc, în urma unei ofensive fulgerătoare care a obligat forţele guvernamentale siriene să abandoneze mai multe poziţii strategice, relatează AFP.
Forţe guvernamentale s-au retras din localităţi situate la aproximativ zece kilometri de Damasc, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). De asemenea, trupele s-au retras din provincia Quneitra, la marginea Platoului Golan, anexat de către Israel.
„Forţele noastre au început faza finală a încercuirii capitalei Damasc”, a anunţat un important comandant al coaliţiei rebele, Hassan Abdel Ghani.
Ministerul Apărării din Siria a respins informațiile, precizând că „forţele noastre armate, prezente în toată zona câmpiei Damasc, nu s-au retras”.
Pe 27 noiembrie, o coaliţie rebelă condusă de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), considerată teroristă de către ONU, Statele Unite şi alte ţări, a lansat o ofensivă majoră din feiful său de la Idleb. Rebelii au cucerit zeci de localităţi şi oraşe strategice între Alep şi Hama, aceasta fiind cea mai spectaculoasă cucerire din ultimii 13 ani ai războiului sirian.
Directorul SOHR, Rami Abdel Rahman, a declarat pentru AFP că rebelii locali controlează în prezent întreaga provincie Deraa, leagănul revoltei din 2011 împotriva regimului Assad. În centrul Siriei, rebelii se află la intrarea în Homs, al treilea cel mai important oraş din Siria. Potrivit SOHR, cel puţin şapte civili au fost ucişi sâmbătă în atacuri ruseşti şi siriene în apropierea acestui oraş.
Dacă Homs cade, doar Damascul şi coasta la Marea Mediterană vor mai rămâne sub controlul forţelor lui Bashar al-Assad, a cărui familie se află la putere de peste 50 de ani. Violențele recente au provocat cel puțin 826 de morți, inclusiv aproximativ 100 de civili, începând cu 27 noiembrie, potrivit SOHR. ONU estimează că peste 370.000 de persoane au fost deja deplasate din cauza escaladării conflictului.
Avertismente MAE pentru cetățenii români să părăsească Siria
MAE avertizează cetăţenii români să părăsească Siria pe orice rută sigură existentă, subliniind că escaladarea violenţelor reprezintă un risc extrem. Potrivit unui comunicat de presă, singura rută disponibilă este cea terestră către Beirut, prin punctul de frontieră Masnaa. În prezent, nu există curse directe către România, iar drumurile importante din Siria ar putea fi temporar închise.
Cetățenii români aflaţi în Siria sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României la Damasc şi să îşi înregistreze prezenţa pentru a putea fi sprijiniţi în caz de urgenţă. MAE avertizează că orice deplasare în zone de risc este realizată pe propria răspundere.
Peste 500 de mii de persoane și-au pierdut viața de la declanșarea războiului din Siria
Războiul din Siria, declanșat în 2011 prin reprimarea violentă a unei revolte populare, a cauzat moartea a peste o jumătate de milion de oameni și a divizat țara în zone de influență controlate de diverse grupări susținute de puteri externe. Rusia, principalul aliat al regimului Assad, a cerut cetăţenilor săi să părăsească Siria, la fel ca Statele Unite și Iranul, care sprijină de asemenea regimul.
În acest context tensionat, Doha găzduieşte o reuniune a diplomaţiilor din Turcia, Rusia şi Iran, parteneri ai procesului de la Astana. Această inițiativă, lansată în 2017, are ca scop găsirea unei soluții politice pentru a pune capăt conflictului.
Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, a declarat că preşedintele Bashar al-Assad „nu a profitat de ocazie pentru a restabili încrederea poporului său” înainte de ofensiva rebelilor.
Reacția lui Erdogan
Sâmbătă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat „dorința” ca Siria, unde rebeli încercau să răstoarne regimul lui Bashar al-Assad, să atingă „pacea pe care o caută de 13 ani”, începând cu revolta populară brutal înăbușită în sânge, potrivit AFP.
”Dorinţa noastră este ca vecinul nostru, Siria, să găsească pacea şi liniştea la care visează de 13 ani”, a declarat şefiul statului turc.
Trump cere ca SUA să nu se ”amestece” în situația din Siria
Sâmbătă, președintele ales american Donald Trump a cerut ca Statele Unite să nu se „amestece” în situația din Siria, unde grupuri de rebeli au început să încercuiască Damascul, conform unei postări pe rețeaua sa Truth Social, relatează AFP.
”Siria este o mizerie, dar nu este prietena noatră, iar Statele Unite n-ar trebui să aibă de-a face cu asta. Nu este lupta noastră. Să lăsăm (situaţia) să se dezvolte. Să nu ne amestecăm!”, scrie viitorul preşedinte al Statelor Unite.