Rebelii Houthi ameninţă SUA cu un răspuns puternic şi eficient
Ameninţare pentru Statele Unite. Rebelii Houthi prind tot mai mult curaj.
Mişcarea Houthi a emis o nouă amenințare, în care vorbeşte despre „răspuns puternic și eficient”. Totul vine în urma unui nou atac desfășurat de Statele Unite peste noapte în Yemen.
Această acțiune a sporit tensiunile, deoarece Washingtonul și-a exprimat angajamentul de a proteja transportul maritim împotriva atacurilor grupurilor apropiate de Iran, notează Reuters.
Atacurile americane au generat tot mai muilte preocupări cu privire la intensificarea conflictului. Acest conflict s-a extins în regiune începând cu declanșarea războiului dintre gruparea militantă palestiniană Hamas și Israel. Aliații Iranului au intrat în conflict din Liban, Siria și Irak.
Cea mai recentă acțiune a fost descrisă de Statele Unite drept o lovitură asupra unui centru radar.
Atacul ordonat de SUA a avut loc în urma a zeci de bombardamente americane și britanice asupra facilităților Houthi din Yemen.
„Acest nou atac va primi un răspuns ferm, puternic şi eficient”, a fost mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Nasruldeen Amer.
El a explicat pentru postul Al Jazeera că nu s-au înregistrat răniţi sau „daune materiale”.
Un alt reprezentant al rebelilor a oferit şi el declaraţii pentru agenţia Reuters. Atacurile, inclusiv cel desfășurat în timpul nopții asupra unei baze militare din Sanaa, nu vor afecta semnificativ capacitatea grupului de a împiedica trecerea navelor afiliate Israelului prin Marea Roșie și Marea Arabiei.
De cealaltă parte, Pentagonul a afirmat vineri, 12 ianuarie, că atacurile desfășurate de SUA și Marea Britanie au înregistrat „efecte bune”.
De ce lansează, de fapt, aceşti rebeli atacuri în Marea Roşie şi Marea Arabiei?
Campania lor maritimă are ca scop să sprijine palestinienii aflați sub asediu și atac israelian în Gaza, coordonat de organizația Hamas și susținut de Iran, susţine gruparea Houthi.
Totuşi, multe dintre navele atacate nu aveau vreo legătură cunoscută cu Israelul.
Grupul, care deține controlul asupra Sanaa și a unei mari părți din vest și nordul Yemenului, a lansat, de asemenea, drone și rachete în susul Mării Roșii, îndreptate către Israel.
Distrugătorul de rachete ghidate Carney a utilizat rachete Tomahawk în atacul de sâmbătă dimineața, „pentru a diminua capacitatea Houthiilor de a ataca nave maritime, inclusiv nave comerciale”, conform Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat postat pe Twitter.
La Sanaa, funcționarul guvernamental Mohammed Samei a denunțat atacurile ca fiind un act de „agresiune brutală”. Acestea marchează o nouă etapă a războiului în care Yemenul se află de 10 ani, spune el.
Hussein Kabsi, un fost angajat guvernamental, aflat acum la pensie, a declarat că sprijinirea palestinienilor este o „datorie religioasă și morală”.
„Poziţia noastră este neclintită, vom (continua) să fim alături de fraţii noştri din Palestina şi Gaza până la victorie şi până când toată pământul palestinian va fi eliberat – nu doar Gaza „, a declarat acesta.
Joe Biden nu se clinteşte
Joe Biden nu pare însă să se teamă de aceste ameninţări de răzbunare din partea Houthi.
Vineri, președintele SUA a avertizat că ar putea da ordin pentru mai multe lovituri, dacă aceștia nu încetează atacurile asupra navelor comerciale și militare pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din punct de vedere economic din lume.
„Ne vom asigura că răspundem membrilor Houthi, dacă vor continua acest comportament scandalos”, a fost poziţia fermă a lui Joe Biden.