Pensia care nu va fi recalculată. Există o astfel de situație, iar mulți români se află într-o astfel de ipostază. Asta pentru că o categorie importantă de pensionari nu va primi niciun leu la recalcularea pensiei.

Până acum, s-a insistat aproape exclusiv pe creșterile de pensie. Sunt însă cazuri în care unele pensii scad și cu 10%. Altele, cresc cu 30% la recalculare.

Un fost reprezentant al Casei de Pensii a făcut precizări cu privire la aceste inechități. Pentru a le evita, toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebui să piardă bani la pensie vor avea creșteri zero. Așa cum indică calculele oficiale, existau pensionari care urmau să piardă între 1% și 11% la pensie.

Cine va avea creștere zero la pensie

Conform datelor prezentate, vor avea creștere zero (nu vor primi nicio majorare la recalculare) la pensie românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961. Ei au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani. Nu vor primi bani în plus la pensie nici cei născuți între octombrie 1952 și iulie 1953.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi – n.r.), pentru că, la ele, stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi”, a explicat fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Fosta șefă a Casei de Pensii spune că nu se va diminua nimic

Ea a arătat că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Adică nu va fi nicio majorare, dar nici nu se vor pierde bani.

„Nu se va diminua nimic”, a mai spus Doina Pârcălabu, potrivit Newsweek.

Formula de calcul pentru pensie este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive. Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024

Punctele de contributivitate sunt numărul de ani în care ai contribuit la sistemul de pensii. Spre exemplu, dacă ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Recalcularea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2024. Astfel, românii vor primi o pensie care va fi indexată de la 1 ianuarie 2024 cu 13.8%.