Recalculare pensii 2024. Mulți se întreabă câți bani vor primi la pensie după recalculare. Noua lege vine cu o formulă de calcul în care anii munciți au o importanță mai mare. Astfel, persoanele care au muncit mai mult vor beneficia de o pensie mai mare.
Recalculare pensii 2024. Cine primește mai mulți bani la pensie? Legea vine cu o nouă formulă de calcul în care anii munciți au o importanță mai mare. Astfel, cei care au muncit mai mult primesc o pensie mai mare.
Recalculare pensii 2024. Vor primi mai mulți bani la pensie
Totuși, contează foarte mult și grupele de muncă. Schimbarea a fost luată în considerare în contextul în care pensionarii s-au plâns că se ține cont prea puțin de cât s-a muncit în grupa I și a II-a.
În primul rând, este luată în considerare formula de calcul a pensiei care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024. Formula este: VPR x numărul total de puncte.
Amintim că VPR este punctul de referință și are o valoare de 81 lei. La rândul lui, numărul total de puncte este o sumă între puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.
Punctele de contributivitate pot fi găsite pe talonul de pensie. Punctele necontributive reprezintă șomajul, anii de facultate și armată. Trebuie menționat că se acordă 0.25 puncte pentru fiecare an.
Cele mai importante sunt punctele de stabilitate
Cele mai importante sunt punctele de stabilitate. Acestea se acordă în funcție de numărul de ani munciți peste 25 de ani. Amintim că se acordă în următoarea modalitate:
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40.
În acest context, persoanele care au muncit 30 de ani primesc în plus 5 x 0,5 x 81 lei (punct de referință). Se ajunge la o sumă de 202 lei.
Persoanele care au muncit 35 de ani primesc în plus 5 x 0,5 + 5 x 0,75 = 6,25 x 81 lei. Se ajungă la o sumă de 506 lei.
Persoanele care au muncit 40 de ani primesc în plus 5 x 0,5 + 5 x 0.75 + 5 x 1 = 11,25 x 81 lei. Se ajunge la o sumă de 907 lei.
Se dau bani în plus celor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II
De asemenea, legea pensiilor spune că se dau bani în plus celor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II de muncă. Se acordă astfel:
- 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, conform legii;
- 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, conform legii.