1316 lei în plus la pensie. Se aplică din septembrie. Pe cine ajută punctele de stabilitate

pensionar, pensionari, pensie, pensii, pensia

SURSA FOTO: Dreamstime

Recalculare pensii 2024. Cum se calculează punctele de stabilitate? Câți bani în plus vor primi românii în toamnă în funcție de vechimea lor în muncă? Răspunsurile la aceste întrebări și nu numai aflați în rândurile următoare.

Recalculare pensii 2024. Cum se calculează punctele de stabilitate?

Recalculare pensii 2024. Realitatea PLUS a aflat cum vor crește pensiile în funcție de anii de vechime și cum se calculează punctele de stabilitate.

Acest punct de stabilitate arată contribuțiile unui angajat la sistemul de pensii pe toată perioada în care a lucrat. Cu cât o persoană are mai mulți ani de muncă, cu atât adună mai multe puncte de stabilitate, care influențează direct cât de mare va fi pensia finală.

Fiecare an de vechime adaugă la punctajul total, care este folosit apoi pentru a calcula pensia.

SURSA FOTO: Realitatea PLUS

Unii români vor fi afectați de noua formulă de calcul a pensiilor

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare pe 1 septembrie, va lua în calcul pentru calcularea punctelor de pensie salariul mediu brut pe țară, nu pe domeniu. Asta ar putea duce la „scăderi ale pensiilor”, pentru că înainte salariile medii brute pe diferite domenii erau foarte diferite.

De exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici, în timp ce cele din industria metalurgică erau printre cele mai mari.

Din fericire, legea spune că nicio pensie nu va scădea după recalculare, chiar dacă ar trebui să fie mai mică. Reglajele se vor face prin acordarea punctelor de stabilitate pentru anii de muncă care depășesc 25 de ani.

Problemele vor apărea pentru cei care ies la pensie de acum încolo

Adevăratele probleme vor apărea pentru cei care vor ieși la pensie de acum încolo. Noua formulă de calcul îi va afecta mult, chiar dacă se vor lua în considerare sporurile sau acordul global.

Vor fi afectați pentru că punctul de pensie se va raporta la salariul mediu brut pe economie, nu la cel din domeniul lor, iar diferența este mare.

„Nu poți compara salariul unui IT-ist cu cel al unei casiere dintr-un magazin, iar salariul mediu brut pe economie face media între salariul din retail, cel din petrol și gaze, cel din administrație și toate celelalte domenii”, a explicat secretarul general al Blocului Național Sindical (BNS).