Recalculare pensii 2024. Pensionarii pot depune o petiție pentru o pensie mai mare
Recalculare pensii 2024. Recalcularea pensiilor s-a terminat. Pensionarii vor primi pensiile recalculate în luna septembrie. Până atunci, Poșta Română va trimite deciziile de recalculare, care vor conține informații despre noua pensie și punctele de contributivitate sau bonus între 15 august – 31 august.
Din cauza timpului scurt, unii pensionari ar putea primi pensia recalculată înainte de a primi decizia sau chiar nu vor mai primi deloc această decizie. Se estimează că 1.500.000 de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. 1.000.000 de pensionari care primesc indemnizația socială sau pensia minimă de 1.281 de lei, probabil, nu vor avea nicio creștere deoarece au muncit între 15 ani – 25 de ani și nu primesc puncte bonus sau puncte de stabilitate.
Cei care au muncit în condiții grele sau în grupa I și au puțini ani de muncă nu vor primi nici ei pensii mai mari. Totuși, pensionarii ar putea contesta valoarea pensiei recalculate, având la dispoziție 45 de zile să facă asta în instanța de judecată.
Ce soluție au pensionarii?
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a recunoscut că există pensii recalculate greșit, însă nimeni nu își dorește să se ajungă în instanța de judecată. De aceea, el a explicat că această problemă s-ar putea rezolva cu o programare pentru o audiență sau prezentarea la ghișeul din teritoriu.
Unele pensii au fost recalculate greșit întrucât pot exista erori umane. Cei de la CNPP lucrează în ture până la ore târzii, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru a finaliza procesul în termenii asumați. Joia viitoare, toate dosarele de pensie trebuie finalizate, calculate și tipărite, urmând ca Poșta Română să le expedieze către pensionari.
Peste 85% din numărul total al pensionarilor a fost deja finalizat, procesul urmând să se încheie vineri, astfel încât Poșta Română să aibă suficient timp pentru expediere.
Orice pensionar cu nelămuriri poate veni în audiență pentru a depune o petiție, a spus el, fără să explice cum se se soluționează această petiție.
„Cred că nimeni dintre noi nu ne dorim să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Pe de alta parte, trebuie să admitem ca există poate și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă.
Orice pensionar care are orice nelămurire, poate să vină în audiență pentru a depune o petiție. Aceste lucruri ar trebui să fie rezolvate înainte să ajungem în instanță. Nu ne dorim să se ajungă aici”, a declarat el într-o intervenție TV.