Există și pensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, la recalculare. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a spus cum se face diferenţa.
Cine va obține o mie de lei în plus la pensie
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a confirmat că există și pensionari români care vor beneficia de creșteri ale pensiilor cu peste 100%. Asta se va întâmpla în urma recalculării, potrivit unei declarații la Antena 3 CNN. După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile vor crește și în septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.
Recalcularea fiecărei pensii va ține cont de mai mulți factori, menționați anterior. Astfel că procentele de creștere vor varia de la un pensionar la altul. Cu toate acestea, există niște tabele orientative în acest sens.
Autoritățile au asigurat că pensionarii vor beneficia de majorări ale pensiilor începând cu 1 septembrie. Iar nicio pensie în plată nu va scădea. În același timp, va intra în vigoare legea pensiilor, care aduce o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Această nouă formulă va aduce creșteri de pensii pentru cei care au muncit mulți ani (ideal peste 35). Va reduce importanța grupei de muncă în termeni financiari. Dar nu va avantaja pensionarii care au avut o perioadă de muncă mai scurtă, sub 25 de ani.
Unde se face diferența
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a subliniat că punctele de stabilitate fac diferența în recalcularea pensiilor.
De exemplu, un român care a avut un salariu minim, dar a contribuit timp de 36 de ani, va beneficia de o creștere semnificativă. De peste 100%, mai exact de 112,14%.
În acest caz specific, vorbim despre un bărbat cu un stagiu de cotizare de 36 de ani, care a acumulat 21 de puncte și a avut o pensie minimă de 1.125 de lei până de curând, la ultima indexare din ianuarie.
Pensia minimă pe care o primea acesta a crescut la 1.281 lei în ianuarie, după majorarea cu 13,8%, iar acumularea sa la buget a fost de 36 de ani.
Începând cu luna septembrie, odată cu majorarea și recalcularea pensiilor, acest român va primi 29 de puncte bonus.
Astfel, pensia lui în septembrie va fi calculată astfel: numărul nou de puncte, adică 29, înmulțit cu valoarea punctului de referință (VPR), care va fi de 81 de lei. Astfel, pensia acestui român care a lucrat pe salariul minim va ajunge la 2.349 lei.
Această majorare a pensiei lui înseamnă o creștere de 112,14%, ceea ce îi va aduce cu 1.200 de lei mai mult în fiecare lună.
Este important de menționat că acest exemplu al bărbatului care a lucrat pe salariul minim toată viața și a contribuit timp de 36 de ani nu se aplică tuturor celor care au avut salariul minim.
„Noi la Casa Națională de Pensii avem un singur scenariu de aplicare a legii, cel care este prevăzut de fapt în lege. Aceste recalculări se vor da toate integral, într-o singură tranșă, începând cu 1 septembrie.
Nu avem alt scenariu de lucru și pentru asta suntem capacitați cu toții la Casa Națională de Pensii, Casele teritoriale de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Cazul prezentat mai sus este un caz extrem, să zic așa, nu este un caz general.
Acolo avem o persoană care a lucrat 36 de ani și se află în zona pensiei minime de 1.281 lei, adică a avut un salariu minim, cel mai probabil. Dar nu avem foarte mulți pensionari în această zonă.
Sunt în pensia minimă în jur de 1.200.000 de persoane, dar nu au acest stagiu de 36 de ani.
În cazul prezentat mai sus, calculul este făcut corect, dar e vorba şi de acele puncte de stabilitate într-adevăr care fac diferența.
Creșterile sunt foarte mari pentru că intervin acele puncte de stabilitate care se acordă după stagiul de 25 de ani.
Deci toţi care lucrează peste 25 de ani, toți care au stagii superioare stagiului de 25 de ani, primesc acest bonus, acele puncte de stabilitate care într-adevăr fac diferența la pensii”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.