Simona Bucura-Oprescu oferă noi informații despre pensii și procedura de recalculare. În primul rând, ministrul a subliniat că trebuie avute în vedere mai multe informații, atât din punct de vedere legislativ, cât şi tehnic.

Este vorba, printre altele, despre elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii a hotărârii de guvern și procesul de recalculare.

Ministrul a ținut să sublinieze că pensiile recalculate vor aduce „ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi”.

Noua lege a pensiilor. Recalculare pensii 2024

De asemenea, Simona Bucura-Oprescu a spus că noua lege a pensiilor este „pentru fiecare român”.

„Elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a hotărârii de guvern prin care se aprobă, aprobarea în guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare şi, sigur, începând cu luna septembrie, pensiile recalculate ale românilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la Antena 3.

Această nouă lege, subliniază ministrul, ar aduce „respect pentru români”.

„Şi să ştiţi că noua lege a pensiilor este şi pentru mine, şi pentru dumneavoastră, pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată, fiindcă noua lege a pensiilor aduce respect pentru români în sensul că, dacă ai ieşit la pensie în ani diferiţi, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, ai plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală vei avea o pensie egală”, a subliniat ministrul.

recalculare pensii, bani
bani SURSA FOTO: Dreamstime

Românii vor primi bani în plus

Ministrul Muncii a venit cu mai multe asigurări. Aceasta a spus că românii vor primi bani în plus, datorită unor modificări care vor lua în calcul venitul brut. Sunt vizate următoarele elemente: acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS.

Pe lângă acestea, vor exista și „acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca”. Astfel, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare.

Ministrul a subliniat și că pensiile românilor vor avea „un cuantum mai mare”. Această schimbare se datorează punctelor de stabilitate și faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente.

„Este foarte important să se ştie că, pe lângă bani în plus pe care îi vor primi românii datorită modificărilor legii care vor lua în calcul venitul brut, adică inclusiv acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, toate veniturile pentru care s-a reţinut şi virat CAS, pe lângă acestea vom avea şi acele puncte de stabilitate care încurajează şi respectă munca pentru că, pentru fiecare an lucrat în plus faţă de un stagiu de 25 de ani, românii vor primi puncte suplimentare. Datorită faptului că se vor lua în calcul şi veniturile nepermanente, dar pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, şi datorită faptului că se vor acorda aceste puncte de stabilitate, pensiile românilor vor avea un cuantum mai mare”, a conchis ministrul Muncii.

În altă ordine de idei, ministrul a spus și că toate pensiile cresc în 2024. De la 1 ianuarie avem următoarele schimbări:

  • o creştere a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei;
  • o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Totodată, exista deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie. La articolul 84, alineatul 3, aceasta spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.