Recalculare pensii. Românii vor primi pensii mai mari în septembrie, odată cu recalcularea acestora, conform noii legi adoptate. Majorările vor varia în funcție de stagiul de cotizare, grupa de muncă și anul nașterii fiecărui pensionar.
Oficialii au dat asigurări că niciuna dintre pensiile deja în plată nu va scădea, iar noua formulă de recalculare va aduce beneficii în special celor care au muncit mai mult de 35 de ani.
Recalculare pensii. Creșteri de pensii de până la 27%
De asemenea, sexul și anul nașterii vor influența sumele primite, bărbații și cei născuți în anumite intervale beneficiind de creșteri mai mari. Potrivit calculelor prezentate de Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, majorările cele mai semnificative se vor vedea la cei născuți între 1939 și 1944, precum și la cei născuți între ianuarie și martie 2008, cu creșteri de până la 27%.
În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 62-63 de ani.
Şi la românii născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creşterile sunt de până la 30%, la fel ca şi în cazul pensionarilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948.
În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 31-21 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 63 de ani.
Creşteri mari ale pensiei vor avea şi românii născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950.
La ei se mai observă stagii de cotizare de 34-35 de ani şi vârsta ieşirii la pensie, 64-65 de ani.
Românii născuți în alte perioade vor primi, de asemenea, creșteri substanțiale, în funcție de vârsta și stagiul lor de cotizare.
„Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, recent, la Antena 3 CNN.
Formula de recalculare a pensiilor
Valoarea punctului de referință (VPR) este de 81 de lei.
Numărul de puncte este calculat astfel:
Numărul de puncte contributive este cel indicat în talonul de pensie.
Punctele de stabilitate sunt calculate în funcție de ani și sunt acordate după cum urmează:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de ani de muncă inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35 de ani inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii din intervalul peste 36 de ani și așa mai departe.
Se acordă în plus 0,25 puncte/an lucrat la grupa a II-a și 0,5 puncte/an lucrat la grupa I.