Recalculare pensii. Liderii coaliției guvernamentale din România au discutat recent un proiect de lege privind majorările pensiilor care urmează să intre în vigoare la începutul anului 2024.

Această inițiativă vizează creșterea pensiilor pentru cei 4,7 milioane de pensionari din țară și are în vedere două tipuri de majorări.

Prima majorare constă într-o indexare cu rata inflației, adică o creștere de aproximativ 14%, iar a doua se va aplica ca urmare a recalculării pensiilor, conform noii legi.

Costul estimat pentru aceste majorări se ridică la 30 de miliarde de lei.

Recalculare pensii. Cresc pensiile în 2024

Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, majorările pensiilor se vor efectua în două etape distincte. Primul pas va avea loc la începutul fiecărui an, începând cu anul 2024.

Acesta presupune o majorare de 13,8% în raport cu rata inflației și cu salariul mediu brut. Cu alte cuvinte, valoarea punctului de pensie va fi de 81 de lei.

O altă majorare, rezultată din recalcularea pensiilor, este prevăzută să aibă loc până în septembrie 2024. Aceasta este o etapă crucială, întrucât, potrivit promotorilor modificărilor, aici se va face o corecție a tuturor pensiilor pentru a elimina inechitățile din sistem. Cu toate acestea, sumele exacte ale majorării pentru fiecare pensionar vor fi stabilite individual.

„Nu putem să aruncăm o formulă generală pentru toate pensiile din sistemul public. Cert este că acea majorare cu rata inflației și cu creșterea salariului mediu brut este transparentă și predictibilă, și nu o să mai existe loc de întors.”, spune Daniel Baciu, directorul CNPP.

Stagiu de cotizare de minim 15 ani

Recalculare pensii. Proiectul actual al legii pensiilor prevede că cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani se pot retrage din activitate. Stagiul complet este de 35 de ani.

Pentru cei care decid să continue să lucreze după ce au acumulat suficientă vechime, se acordă bonusuri anuale pentru 25, 30 sau 35 de ani petrecuți la serviciu.

Aceste bonusuri sunt:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de vechime
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani de vechime
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani de vechime

Aici este important de menționat că vor fi asimilate ca ani de vechime și:

  • facultatea
  • stagiul militar
  • concediul de creștere al copilului
bani
SURSA FOTO: Dreamstime

5 milioane de dosare trebuie recalculate

Recalculare pensii. Cu toate aceste promisiuni, implementarea noii legi presupune o muncă considerabilă. Aproape 5 milioane de dosare de pensie trebuie introduse în sistemul informatic până la data implementării legii. Opoziția ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitatea acestei misiuni într-un interval de timp atât de scurt.

Deputatul Cristian Seidler al USR exprimă îngrijorarea că termenul de implementare, conform proiectului, nu este clar definit.

„Dacă se va ajunge la creșteri pe baza acestei legi, creșteri care înseamnă de fapt eliminarea inechităților din sistem, ei bine eu aici am dubii foarte serioase. Proiectul care circulă spune că va intra în vigoare de la 1 sept … din octombrie 2024. Nici inițiatorii nu știu exact când o să intre în vigoare.”, spune acesta.