Se recalculează toate pensiile! Şeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat miercuri, 1 noiembrie 2023, cum se va aplica noua formulă de calcul.
Se recalculează toate pensiile! Cum se va aplica noua formulă de calcul?
Se recalculează toate pensiile! Miercuri, 1 noiembrie 2023, directorul general al Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.
Acesta a explicat cum se va aplica noua formulă de calcul. El a vorbit, totodată, și despre indexarea pensiilor.
„Acel VPR a rămas în vigoare parte din legea 127 la care se adaugă puncte contributive peste acel 25, acele bonusuri și perioade necontributive, stagiu militar, facultate – dacă ai stagiu minim de 15 ani, vi se va lua în calcul și acele stagii necontributive. Formula de calcul e cu puncte contributivitate, VPR raportat la 25 la care se adaugă bonusuri și puncte necontributive.
Iar o noutate spune foarte clar că de la 1 ianuarie toate pensiile din sistemul public se va majora punctul pensie cu 13%. Valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei. De aceasta majorare vor beneficia toți pensionarii. E o certitudine.
Recalcularea va trebui să se facă în baza noii formule care e parte integrantă din noua lege a pensiilor. Ulterior noi, cei de la CNPP, va trebui să avem timp implementare noua lege, de emitere norme metodologice și un program care să respecte noua formulă. De la 1 septembrie, oamenii să primească pensiile recalculate în baza noii formule de calcul”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.
Referitor la indexarea pensiilor, Daniel Baciu a precizat că este vorba despre acel coridor stipulat în lege, „un interval în care trebuie să ne încadrăm nivelul de contribuții colectate la bugetul asigurărilor de stat și inflatia pe anul precedent.”
„Formula de calcul pe model elvețian trebuie să se încadreze în acești doi indicatori”, a adăugat el.
Pensie mai mare pentru cei cu stagiu de cotizare de peste 25 de ani
Noua formulă de majorare a pensiilor, așa cum este prevăzută în noul proiect de lege, anunță diferențe între pensionari. Ele vizează vechimea în muncă. Astfel, noua formulă de calcul a pensiilor permite mai ușor pensionarilor să ajungă la pensii de 2.400 de lei.
Noul proiect de lege menține stagiul minim de cotizare de 15 ani ca referință. Totuși, în el se urmărește asigurarea unei pensii mai consistente pe măsură ce te apropii de 30 de ani de contribuții sau dacă depășești această limită.
În prezent, principala formulă de calcul a pensiilor existente se bazează pe două valori cheie. Acestea sunt: VPR (Valoarea Punctului de Referință) și VPP (Valoarea Punctului de Pensie), care este de 71 de lei.
Pentru a calcula pensia, se înmulțește VPR cu numărul de puncte acumulate. Astfel, pentru a beneficia de o pensie completă, este necesară o perioadă de activitate de 25 de ani. Cu excepția cazului în care ai lucrat în condiții excepționale, o pensie completă ar echivala cu o sumă lunară de 1.775 de lei.
Conform acestei noi propuneri legislative, cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de un sistem de bonusare. El este menit să încurajeze continuarea muncii pe o perioadă suplimentară. Așadar, dacă, spre exemplu, ai avut un salariu mediu pe economie pe durata perioadei de activitate și ai lucrat 30 de ani, probabilitatea de a avea o pensie care să îți asigure un trai decent la vârsta înaintată este semnificativ crescută.
Cei care au un stagiu de cotizare de 26 de ani, vor beneficia de o mărire a pensie care va atinge suma de 1.881,5 lei. Mai mult, cei care au muncit 27 de ani, vor beneficia de o pensie de 1.988 de lei. Cei care au muncit timp de 30 de ani ar beneficia de o pensie generoasă în valoare de 2.307,5 lei. Pentru cei cu 31 de ani de cotizare, pensia lor s-ar situa la suma de 2.431,75 de lei.