Ce impozit vor plăti pensionarii cu venituri lunare de peste 2.000 de lei?
Recalculare pensii. Începând cu data de 1 septembrie 2024, pensionarii cu venituri medii vor fi supuși unui impozit semnificativ. La aceeași dată, adică la momentul reevaluării masive, aproximativ trei milioane de pensionari din România vor beneficia de creșteri substanțiale ale veniturilor lor lunare.
Prin reevaluarea pensiilor, unele sume vor crește cu până la 80%, reprezentând o veste bună. Totuși, există și o parte mai puțin favorabilă pentru pensionarii cu venituri medii.
Din toamnă, aceștia vor fi afectați de un nou impozit, conform legii pensiilor. El se aplică pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei. Această măsură este inclusă și în noul act normativ privind pensiile, ce va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.
Astfel, cei care primesc o pensie de 2.500 lei vor fi taxați cu 50 lei. Cei care au o pensie de 3.000 lei vor pierde 100 lei. Cei care au o pensie de 4.000 lei vor plăti 200 lei. Cei care au o pensie de 5.000 lei vor contribui cu 300 de lei la bugetul statului.
„Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2000 de lei în sus.
Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei. Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, într-o intervenție TV.
Pensiile care nu depășesc suma de 2.000 de lei rămân neimpozitate
În prezent și după 1 septembrie 2024, pensiile care nu depășesc suma de 2.000 de lei rămân neimpozitate. Impozitarea se aplică doar pentru sumele care exced 2.000 de lei în cazul pensiilor din sectorul public.
În legătură cu un alt aspect sensibil, acela al impozitării suplimentare a pensiilor, ea a oferit clarificări. Potrivit ei, această taxare se aplică exclusiv unui segment specific de „speciali”.
„Într-adevăr avem o supraimpozitare, este valabilă doar la pensiile de serviciu și este de 20% pentru ceea ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile care sunt în intervalul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, dar aceasta este graduală și doar pentru partea necontributivă, doar în ceea ce privește pensiile de serviciu, nu pensiile din sistemul public”, a adăugat ea.