Acești pensionari trebuie să fie atenți la recalculare. Noua lege a pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie va ține cont în stabilirea numărului de puncte de pensie de salariul mediu brut pe țară, nu de salariul mediu brut pe ramură.
Acești pensionari vor fi afectați mai mult de noua formulă
Secretarul general al BNS, Horațiu Raicu, a oferit mai multe informații. El a spus că diferența ar putea rezulta în „micșorări ale pensiilor”, deoarece salariile medii brute pe ramură erau extrem de diferite înainte.
De exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici. Din fericire, spune el, legea prevede că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, chiar dacă din aceasta ar rezulta o pensie mai mică.
„De aici pot apărea micșorări ale pensiilor, pentru că salariile medii brute pe ramură erau extrem de diferite înainte.
Spre exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici. Printre cele mai mari se aflau cele din industria metalurgică”, a declarat pentru Horațiu Raicu pentru „Adevărul”.
Specialistul a subliniat și că reglajele se vor face prin acordarea punctelor de stabilitate pentru perioada muncită care depășește 25 de ani
Problemele vor apărea în cazul celor care ies la pensie de acum încolo
De asemenea, secretarul general al BNS a subliniat că adevăratele probleme vor apărea în cazul celor care ies la pensie de acum încolo.
Pe ei îi va afecta foarte tare noua formulă de calcul, chiar dacă se va ține cont de sporuri sau acordul global.
Îi va afecta deoarece raportarea punctului de pensie la salariul mediu brut pe economie, nu la cel de pe ramură, prezintă o diferență masivă.
Specialistul a subliniat că „nu poți compara salariul unui IT-ist cu al unei casiere dintr-un magazin, ori salariul mediu brut pe economie face media dintre salariul mediu din retail, cu cel din petrol si gaze, cu cel din administrație și cu toate celelalte ramuri existente”.
„Automat, dacă raportezi salariul mediu al unei casiere cu salariul mediu pe țară va rezulta un punct de pensie mult mai mic, sub 1, poate chiar de 0,75 sau 0,5.
De-asta spun că noua formulă de calcul ar trebui să se aplice după anul 2001”, a explicat Raicu.
Un alt aspect problematic este legat de adeverințele care dovedesc sporurile, primele, acordul global și alte venituri acordate înainte de 2001 care nu sunt luate în calcul în prezent.