Recalcularea pensiilor. Președintele Casei Naționale de Pensii a dat informațiile care îi vizează pe milioane de români. Daniel Baciu a detaliat formula de calcul în ceea ce privește procesul de recalculare a pensiilor românilor. Se au în vedere românii care au grupe de muncă. Conform șefului instituției, în urma acestui proces, se vor înlătura inechitățile.
Şeful Casei Naţionale de Pensii a dat o serie de declarații, în direct la TV. El a făcut referire la formula după care se vor calcula pensiile românilor care au grupe de muncă. Ce comentarii a făcut acesta pe marginea subiectului referitor la recalculare pensii?
Recalcularea pensiilor, formulă de calcul
Conform lui Daniel Baciu, se are în vedere cea mai cunoscută formulă care este luată în considerare pentru recalcularea pensiilor din noua lege. Aceasta este şi cea după care se pot face calculele pentru românii pensionari care au grupe de muncă.
Românii care au pensii pe grupe de muncă (grupa unu, grupa doi) vor beneficia de aceeași formulă pentru calculul pensiei ca şi ceilalţi pensionari. Toți cei interesați de recalculare pensii, trebuie să știe că acesta este una dintre variantele aflate pe masa de lucru.
Varianta de lucru care elimină inechitățile
„Aceasta este una dintre variantele de lucru. Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii”, a spus şeful Casei Naţionale de Pensii.
Dan Baciu a explicat că această formulă urmărește înlăture inechitățile din sistemul de pensii.
„Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile”, a subliniat Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
Ce presupune punctul de referință
Recalculare pensii, formula care se are în vedere. Șeful Casei Naționale a susținut că pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință. El a explicat apoi ce presupune punctul de referință.
„Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea”, a explicat Daniel Baciu.
Dan Baciu a făcut calculele privind pensiile românilor
El a spus că după ce se fac anumite calcule, se va avea, în final, varianta de lucru avută în vedere la elaborarea noii legii a pensiilor.
„După ce se împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare, vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii a pensiilor”, a comentat Daniel Baciu.
Conform șefului Casei de pensii, la acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani.