Noi detalii despre recalcularea pensiilor. Ce este indicele de corecție
Simona Bucura Oprescu afirmă că recalcularea pensiilor românilor nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”.
Procesul va lua în considerare punctele contributive, punctele asimilate, precum și punctele de stabilitate obținute pentru perioadele în care persoanele au lucrat peste 25 de ani.
”Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor în care, după cum am spus, vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat, se va se face raportul dintre cât a cotizat, cât a avut salariul respectivul pensionar, se va împărți la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă, după aceea se va aduna punctajul, vom avea totalul punctelor contributive, adică direct contributive din contribuțiile de asigurări sociale care au fost plătite pentru salarii” a spus ministrul Simona Bucura Oprescu, la Realitatea Plus.
Simona Bucura Oprescu a explicat că vor exista puncte asimilate după aceea, ceea ce înseamnă că se va acorda un punctaj suplimentar pentru studiile efectuate la zi o singură dată. De exemplu, în cazul în care cineva are trei facultăți, se va lua în considerare cea mai favorabilă perioadă, cea mai lungă.
În plus, pentru cei care au absolvit o facultate, un master și un doctorat, toate la zi, se va oferi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an pentru aceste perioade. Aceste puncte și perioade nu vor fi luate în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar vor fi luate în considerare pentru a obține un punctaj mai mare.
Punctaj suplimentar pentru anumite situații
De asemenea, pentru cei care au avut situații de armată, prizonierat sau detenție politică, din motive obiective și nu din vina lor, și pentru care nu au putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, se va acorda din nou un punctaj suplimentar, un stagiu asimilat.
În plus, vor exista puncte de stabilitate pentru perioadele de muncă mai lungi. Astfel, se va oferi 0,5 puncte pentru perioada de 25-30 de ani, 0,75 puncte pentru 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioadele de peste 35 de ani.
Scopul este de a răsplăti pe cei care au avut stagiile de cotizare mai lungi și care au rămas în muncă, contribuind astfel la sustenabilitatea sistemului public de pensii și încurajând munca. Aceste explicații au fost furnizate de Simona Bucura Oprescu în cadrul unei intervenții la Realitatea PLUS.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a detaliat modul în care vor crește pensiile în funcție de indicele de corecție de care pensionarii au beneficiat în trecut.
„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari.
Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a spus șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Observator.