Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat vineri detalii despre categoriile de români care nu vor beneficia de majorări semnificative la pensii începând cu luna septembrie.
Oficialul a explicat ce pensii vor crește și care nu, precum și calendarul estimat pentru primirea deciziilor de recalculare.
Simona Bucura Oprescu, detalii despre recalcularea pensiilor
Potrivit declarațiilor ministrului, deciziile de recalculare vor fi transmise pensionarilor în lunile următoare, începând cu finalul lunii mai și cu accent în perioada iunie-august, astfel încât până în septembrie, peste 3 milioane de români să primească pensii mai mari.
După luna septembrie, pensionarii vor avea în continuare posibilitatea să depună documente suplimentare referitoare la perioada de acord global, al 13-lea salariu sau sporuri nepermanente, astfel încât niciun beneficiar să nu-și piardă drepturile.
În noua lege a pensiilor există o modificare referitoare la veniturile brute care includ sporurile cu caracter nepermanent, cum ar fi:
- al 13-lea salariu
- acordul global
- și diverse prime și sporuri primite sporadic în timpul activității și care nu au fost permanente
Aceste sporuri nu sunt luate în considerare în prezent. Ele nu au o frecvență permanentă, însă vor fi incluse în calculul pensiilor începând cu 1 septembrie. Există însă o condiție, și anume că pentru acestea trebuie să se fi plătit contribuții.
De asemenea, la recalculare, conform noii formule de calcul, li se va păstra beneficiarilor cuantumul cel mai avantajos în plată.
Mai menționăm că, la recalculare, conform noii formule de calcul, pensionarilor li se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată.
Cei cu stagii lungi de cotizare vor avea pensii mai mari
Ministrul Muncii a subliniat că majorările nu vor fi uniforme pentru toți pensionarii, fiindu-le adresate mai ales celor cu stagii lungi de cotizare și contribuții semnificative.
Aceste categorii vor beneficia de creșteri considerabile ale pensiilor, în timp ce pensionarii cu perioade mai scurte de cotizare vor primi ajustări mai modeste.
„Pensionarii care nu au stagii lungi de cotizare, care nu au contribuit o perioadă mai lungă, care sunt pensionați după o perioadă mai scurtă de contribuție este clar că nu vor avea aceleași recompense ca cei care au muncit mai mult”, a explicat Simona Bucura Oprescu, vineri, la Antena 3 CNN.
Indemnizația minimă socială va fi majorată și ea în 2023, iar ministrul a asigurat că pensionarii vor vedea o creștere semnificativă a veniturilor lor începând cu luna septembrie 2024, cu majorări de până la 80%.