Boloș anunță recalcularea pensiilor pentru trei milioane de pensionari într-o singură tranșă
Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a declarat că de la 1 septembrie se va face recalcularea pensiilor a trei milioane de pensionari, cu sume suplimentare de sute până la mii de lei.
Ministrul Finanțelor a declarat că Ministerul Muncii a confirmat că recalculările pensiilor nu vor fi făcute în tranșe.
Bugetul pentru 2024 este prevăzut să acopere aceste ajustări într-o singură plată de 10 miliarde lei, conform estimărilor și legislației în vigoare.
„Noi am primit o fișă financiară din partea Ministerului Muncii. Este exclus ca majorările să fie date în tranşe. Bugetul pentru anul 2024 este construit pentru a achita aceste recalculări a pensiilor într-o singură tranșă.
Cele 10 miliarde de lei, conform estimărilor și calculelor făcute de Ministerul Muncii, sunt cuprinse în bugetul de stat și din această, din acest punct de vedere, legea în vigoare la această dată spune foarte clar că se achită recalcularea într-o singură tranşă”, a spus Marcel Boloş la Antena 3 CNN.
Blocaj în recalcularea pensiilor: pensionarii plătesc sume prea mari pentru adeverințe
În recalcularea pensiilor a apărut un blocaj, iar pensionarii trebuie să plătească sume considerabile pentru a obține adeverințe care să ateste veniturile suplimentare obținute în timpul muncii.
Premierul a cerut sancționarea firmelor care aplică taxe mari pensionarilor pentru a obține adeverințe privind veniturile suplimentare, ceea ce a cauzat un blocaj în recalcularea pensiilor. Guvernul încă nu a găsit o soluție pentru reducerea tarifelor practicate de firmele de arhivare.
Situația afectează în principal românii care au lucrat înainte de 2001 și trebuie să solicite adeverințe pentru veniturile cum ar fi sporuri, prime sau al 13-lea salariu.
Costurile sunt semnificative: aproximativ 120 de lei pentru înregistrarea unei cereri și 75 de lei pentru fiecare an de muncă analizat. În plus, obținerea unui document original costă încă 120 de lei.
Ancheta Consiliului Concurenței
Tarifele ridicate sunt investigat de Consiliul Concurenței pentru a verifica modul în care au fost stabilite.
Ancheta de la Consiliul Concurenței se desfășoară de aproximativ un an, iar în tot acest timp, cei care trebuie să demonstreze că au lucrat sunt obligați să plătească tarifele impuse de firmele de arhivare.
Noua lege a pensiilor prevede două etape pentru recalcularea pensiilor. Prima etapă este recalcularea anunțată pentru 1 septembrie, realizată de stat pe baza documentelor pe care le deține. A doua etapă presupune o nouă recalculare în termen de șase luni de la 1 septembrie.
Pensionarii care au adeverințe prin care dovedesc venituri suplimentare pot depune aceste documente la casele de pensii din teritoriu și vor primi pensii mai mari pe baza lor. Cei care nu reușesc să facă acest lucru până la 1 septembrie pot depune adeverințele ulterior, iar pensiile mai mari vor fi plătite începând cu luna următoare.