Casa Națională de Pensii recunoaște disfuncționalități în recalcularea pensiilor
Casa Națională de Pensii a emis un comunicat în care admite existența unor erori în procesul de recalculare a pensiilor, desfășurat în urma implementării noii Legi nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Instituția a subliniat că aceste disfuncționalități vor fi corectate în cel mai scurt timp, iar pensionarii afectați vor primi sumele corecte conform deciziilor de recalculare.
În comunicat, Casa de Pensii a precizat că procesul de recalculare a fost unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria sistemului public de pensii, vizând recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată până la 31 august 2024. Acest proces a afectat aproximativ 4,6 milioane de pensionari.
„Odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe, precum situația în care pensionarii au primit taloanele aferente pensiei din august 2024, în ciuda faptului că deciziile de recalculare indicau un venit mai mare”, a explicat Casa Națională de Pensii.
Aceste erori au fost cauzate, în principal, de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea deciziilor de recalculare pentru un număr atât de mare de pensionari.
Casa Națională de Pensii a dat asigurări că toate disfuncționalitățile au fost deja identificate și vor fi corectate cât mai repede. Pensionarii vor primi retroactiv diferențele de plată, începând cu data intrării în vigoare a noii legi.
Ministrul Muncii: Mai puțin de 1% din deciziile de recalculare vor fi revizuite
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că doar sub 1% din deciziile de recalculare vor necesita revizuire, subliniind că majoritatea pensionarilor nu vor fi afectați de aceste modificări. Ea a menționat că peste 6.000 de pensionari s-au adresat caselor teritoriale de pensii pentru clarificări.
„Colegii de la casele teritoriale de pensii sunt permanent la dispoziția pensionarilor și s-a impus revizuirea unui număr mic de decizii, fie la cererea pensionarului, fie din oficiu”, a declarat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu a adăugat că pensionarii care doresc să conteste deciziile de recalculare o pot face în termen de 45 de zile, înainte ca acestea să devină definitive.
Ce trebuie să facă pensionarii care au primit pensii greșite
Pentru pensionarii care au primit pensiile cu erori sau neconcordanțe, ministrul a recomandat să se adreseze direct caselor teritoriale de pensii pentru corectarea eventualelor greșeli.
Contestarea deciziilor în instanță este o opțiune deschisă, însă oficialii consideră că adresarea directă către casele teritoriale ar fi cea mai rapidă și eficientă soluție.