Nu toți pensionarii beneficiază de majorarea de 13,8% din ianuarie. Șeful Casei Naționale de Pensii a venit cu toate detaliile. Despre cine este vorba mai exact?
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP) au anunțat că unele categorii de pensionari nu vor beneficia de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată din luna ianuarie a acestui an.
Acești pensionari nu beneficiază de majorarea de 13,8%
Potrivit informațiilor furnizate de șeful CNPP, Daniel Baciu, pensionarii speciali, inclusiv cei cu indemnizații protejate de norme speciale și cei care s-au pensionat în urma activităților artistice, nu vor fi afectați de creșterea punctului de pensie.
În mod specific, Baciu a precizat că pensionarii speciali, cărora le sunt aplicate norme ce prevăd protecția împotriva actualizării cu rata inflației, nu vor beneficia de majorare, transmite România TV.
De asemenea, aceeași regulă se aplică liberilor profesioniști și celor pensionați în urma activităților artistice. În această categorie intră și cei care aveau dreptul la pensii de urmaș pentru că au fost persecutați din motive etnice.
Cu toate acestea, aceste drepturi se vor acorda începând cu data de 1 ianuarie 2025, conform unei derogări de la prevederile Ordonanței Guvernului nr. 105/1999.
„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021.
Drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată Casa de Pensii.
Vești proaste și la recalcularea din septembrie
De asemenea, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 aduce vești proaste pentru peste două milioane de pensionari care nu vor primi niciun supliment la pensie. Printre aceștia se numără cei care au muncit mai puțin de 25 de ani, conform noii legi.
Profesorul Anton Hadăr explică că formula de calcul a pensiilor avantajează cei cu o perioadă mai lungă de muncă, iar cei care au muncit între 15 și 25 de ani primesc zero puncte de stabilitate. În acest context, Hadăr s-a folosit de exemplul unui bărbat care a muncit ca mecanic de utilaj în industria textilă, cu un stagiu de cotizare contributivă de 15 ani și 28 de zile.
„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.
Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul.
Astfel, cei care au avut o perioadă de muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani în România nu vor benefica de creșteri ale pensiei conform noii legislații.