Recalcularea pensiilor. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat cum se vor modifica pensiile românilor, conform noii legi, dând și exemple.
Recalcularea pensiilor. Ce pensie ar primi un român cu 29 de ani stagiu de cotizare
Recalcularea pensiilor. Daniel Baciu a spus că noua metodă de calcul va aduce echilibru în sistemul public de pensii. Iar în urma recalculării majore vor exista pensionari care vor înregistra creșteri semnificative. De exemplu, românii cu 29 de ani stagiu de cotizare ar putea trece de la 1.200 de lei la 2.000 de lei.
„Aici avem 29 de ani stagiu de cotizare. Avem acest număr de puncte calculate efectiv pe contributivitate, avem pensia în plată în prezent de 2069 de lei. I se dau acele puncte de stabilitate…. cât și pentru luni și pentru zile. Rezultând o pensie dacă adăugăm aceste puncte de stabilitate la pensia în plată care este de 2069 de lei în prezent, rezultând o pensie de 2565.
Avem o creștere de aproape 500 de lei în plus la pensie. Aici este un stagiu de cotizare mai mic și creșterea este mai mică. Cu cât am muncit mai mult și implicit am contribuit mai mult, cu atât punctele acestea de stabilitate fac diferența și oamenii primesc în plus la pensie mai mult”, a explicat el pentru Realitatea PLUS.
Cum se vor recalcula pensiile
Pensionarii așteaptă cu nerăbdare marea recalculare a pensiilor promisă de autorități. Cu toate acestea, modalitățile de calcul creează confuzie pentru mulți dintre ei, iar unii se întreabă cum vor arăta noile lor pensii după această reformă.
Prin intermediul unor exemple concrete de pensionari care vor beneficia de creșteri ale pensiei, șeful Casei de Pensii a încercat să sublinieze avantajele aduse de noile modificări.
„Sunt exemple concrete. Este un exemplu pentru un tamplar, de la sectorul 3. Am luat dosarul din arhiva de la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, sectorul 3.
Este vorba despre un tamplar care este in momentul de fata in plata, are un numar de puncte de 36,89742, este important sa spun ca acest numar de puncte se calculeaza la cinci zecimale. Am vrut neaparat sa iau acest exemplu pentru ca a lucrat si in conditii grele de munca, e vorba de grupa a doua de munca. Dupa cum vedeti, are 14 ani, 11 luni si 6 zile in conditii normale de munca si 21 de ani, 7 luni si 25 de zile in conditii de grupa a doua de munca”, a declarat el, tot pentru Realitatea PLUS.
Președintele CNPP a explicat că există și perioade asimilate, cum ar fi stagiul militar, care a durat un an, trei luni și 22 de zile. Pentru acești 21 de ani, 7 luni și 25 de zile, s-a acordat un spor al grupelor de muncă de 5 ani și trei luni. De asemenea, a menționat și o altă perioadă de 8 luni și 26 de zile. Dacă adunăm toate aceste perioade de stagiu de cotizare, se estimează că ajungem undeva la 40 de ani.
Referitor la punctele de stabilitate, el a explicat că acestea sunt calculate doar asupra anilor efectiv lucrați, adică 14 ani, 11 luni și 6 zile și 21 de ani, 7 luni și 25 de zile. Iar acest lucru înseamnă 36 de ani în total. Punctele de stabilitate sunt clar stipulate în lege și se calculează în funcție de anii lucrați. Pe perioada 25-30 de ani, se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an care depășește 25 de ani. Astfel, în acest caz calculul este: 0,5 x 5 ani, rezultând 2,5 puncte.