Recalcularea pensiilor. Senatorul PSD Alfred Laurențiu a făcut un anunț important pentru pensionari pe tema recalculării pensiilor. Acesta anunță cea de-a doua etapă în procesul de recalculare.
Recalcularea pensiilor și eliminarea inechităților. Alfred Laurențiu explică
Recalcularea pensiilor. Senatorul PSD Alfred Laurențiu a declarat că există un progres rapid în ceea ce privește procesul de recalculare a tuturor pensiilor. Scopul este acela de a elimina toate inechitățile din sistemul de pensii.
Senatorul a subliniat că, în acest fel, Guvernul Ciolacu urmează să își onoreze promisiunile făcute pensionarilor din România.
„Echitate și respect față de pensionari: Guvernul Ciolacu își onorează promisiunile față de pensionari prin adoptarea normelor de aplicare a Legii Pensiilor.
După prima majorare din ianuarie, de 13.8%, ne îndreptăm acum către etapa a doua, cu recalcularea tuturor pensiilor pentru a elimina inechitățile din sistem.
Este un succes notabil, dat fiind amânările anterioare și o nouă dovadă a angajamentului social-democraților.
Recalcularea va aduce o nouă creștere a pensiilor pentru majoritatea pensionarilor, iar pentru restul se va aplica principiul pensiei mai favorabile, asigurându-ne că niciuna nu va scădea.”, a transmis senatorul, pe Facebook.
Majorarea pensiilor va avea loc în două etape
În Monitorul Oficial a fost deja publicată noua lege a pensiilor, care va fi implementată în două etape:
- prima se aplică deja, de la 1 ianuarie
- a doua se va aplica din septembrie
Una dintre modificările aduse constă în schimbarea formulei de calcul a pensiilor. Începând din ianuarie, ea va fi determinată în funcție de numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar.
În conformitate cu principiul contributivității, noul cadru legislativ propune implementarea un mecanism de indexare a pensiilor. El va fi ajustat în funcție de evoluția realităților economice.
Această reformă va înlocui, începând cu toamna anului 2024, punctul de pensie actual cu valoarea punctului de referință.
Astfel, se va calcula cuantumul pensiei prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).
Punctul de referință este stabilit la 81 de lei la momentul intrării în vigoare a legii. Acesta va fi indexat anual, în concordanță cu rata inflației, și, de asemenea, cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
De la începutul lunii ianuarie 2024, valoare punctului de pensie a cunoscut o creștere de 13,8%, ajungând la suma de 2.032 lei.
Simona Bucura-Oprescu a explicat că, până în anul 2030, vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani. Ulterior, se va mări din nou, ajungând la 65 de ani până în 2035.
„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.
Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.
Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, arăta atunci ministrul.