Cum sunt taxați pensionarii pentru recalcularea pensiilor. Se cere dreptate în România

pensie, pensionari, pensii

SURSA FOTO: Pexels

Scandalul privind tarifele nesimțite pentru adeverințele necesare la recalcularea pensiilor continuă. Ce sume sunt nevoiți să plătească pensionarii?

Scandalul adeverințelor pentru recalcularea pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a intervenit în scandalul legat de recalcularea pensiilor, după ce s-a descoperit că firmele care eliberează adeverințele necesare pensionarilor au majorat tarifele în mod concertat.

Consiliul Concurenței a inițiat o anchetă pentru a clarifica situația și a verifica legalitatea acestor practici.

Mai precis, unele firme au cerut sume de 2.000-3.000 de lei pentru adeverințele necesare pensionarilor. Consiliul Concurenței spune că sunt situații în care pensionarii trebuie să plătească sume foarte mari pentru obține documente de care au nevoie pentru recalcularea pensiilor.

Investigațiile vor dura însă peste un an de zile, spune președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

În urmă cu mai bine de un an, Casa Națională de Pensii a stabilit o grilă de tarife pentru diverse operațiuni legate de arhivele de muncă. Aceste tarife includ costuri pentru copierea, întocmirea și eliberarea documentelor de arhivă necesare pensionarilor pentru recalcularea pensiilor.

Cum se profită de pe urma procesului de recalculare a pensiilor? / SURSA FOTO: Dreamstime

Grila de tarife a fost stabilită de Casa Națională de Pensii

De exemplu, pentru operațiunile de soluționare a cererilor, care includ cererea și îndrumarea, înregistrarea și repartizarea, se percepe o taxă fixă de 101 lei fără TVA.

Cercetarea pentru întocmirea unui certificat de sporuri, care indică beneficiile suplimentare primite de un angajat, costă 63 de lei pe an cercetat, iar eliberarea certificatului adaugă alți 14 lei pe an. Astfel, pentru o perioadă de 10 ani, suma totală ajunge la 770 de lei (63 x 10 + 14 x 10).

În mod similar, cercetarea pentru întocmirea unui certificat privind grupa de muncă este taxată cu 45 de lei pe an, iar eliberarea documentului justificativ costă alți 9 lei pe an. Pentru 10 ani, suma totală este de 540 de lei (45 x 10 + 9 x 10).

Pentru întocmirea unui certificat de venituri, costul este de 81 de lei pe an, iar eliberarea documentului adaugă alți 27 de lei pe an.

Tarife adiționale impuse de firmele care gestionează arhivele

Aceste tarife sunt reglementate de stat, însă firmele care gestionează arhivele au impus și alte tarife adiționale. De exemplu, o fotocopie costă 5 lei, în timp ce la un centru obișnuit costă doar 50 de bani.

Acumularea acestor costuri poate duce la sume considerabile, pe care mulți pensionari nu și le pot permite. Aceasta îi împiedică să obțină recalcularea pensiilor și majorarea dorită.