Anunțul serii despre recalcularea pensiilor de la ministrul Muncii și Protecției Sociale
Recalcularea pensiilor 2024. Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari peste câteva zile. Între 15 august și 31 august, mai exact, poștașii vor înmâna documentele pensionarilor, ei fiind obligați să semneze de primire. În cazul în care pensionarii nu vor fi acasă între 15 august – 31 august, își vor putea ridica deciziile de recalculare a pensiilor de la casele teritoriale de pensii publice.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu, a reamintit tuturor că, în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea.
În urma discuţiilor sale cu Poşta Română, cu cei de la casele teritoriale de pensii publice, cu asociaţiile de pensionari, a ajuns la concluzia că este mai eficient este să nu trimită decizie de recalculare cu decizie de recalculare, ci să le trimită pe toate deodată, înainte de 1 septembrie.
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra.
Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv.
Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.
Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii. De fiecare dată majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei. Este cel mai important proiect de reformă din România în ceea ce privește sistemul de pensii.
Prin urmare, prin noua lege, indiferent de momentul când ai ieșit la pensie, formula reprezentată de totalul punctelor acumulate ne duce într-o zonă de echitate indiferent de momentul în care ai ieșit la pensie”, a declarat ea în cadrul emisiunii TV „România la raport” de la România TV.
Pensiilor vor fi livrate până la 15 septembrie
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va livra pensiile până pe data de 15 septembrie 2024. Ulterior, pensionarii vor avea la dispoziție șase luni să depună o adeverință pentru a solicita includerea în calculul pensiei a veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001. Spre exemplu, primele, sporurile, plata cu ora sau al 13-lea salariu.
Adeverințele trebuie să conțină numărul de înregistrare, ștampila unității, datele de identificare a solicitantului, specialitatea în timpul activității, detalii despre sporuri, suma primită și motivele pentru care au fost acordate.