Începe recalcularea pensiilor! S-a aflat exact cum se face

bani

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Recalculare pensii 2024. Veniturile seniorilor vor fi recalculate din acest an, legea care prevede asta fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

Recalculare pensii 2024

Recalculare pensii 2024. În Monitorul Oficial a fost publicată deja noua lege a pensiilor. Ea se va aplica, așa cum s-a mai spus, în 2024, dar va fi în 2 etape:

  • prima se aplică de la 1 ianuarie
  • a doua se aplică din septembrie

În legea 360/2023 se arată diferite modificări importante în ceea ce privește veniturile pensionarilor. De asemenea, legea dorește să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii.

Una dintre prevederi este reprezentată de schimbarea formulei de calcul a pensiilor. Din ianuarie, aceasta va fi bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar.

Conform principiului contributivității, noua legislație prevede un mecanism de indexare a pensiilor, corelat cu realitățile economice.

Această reformă va înlocui, din toamnă, actualul punct de pensie cu valoarea punctului de referință.

Așadar, numărul total de puncte realizat de asigurat va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință. În acest mod se va afla cuantumul pensiei.

Cum se calculează pensia 2024?

Conform noilor prevederi, cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR = raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară. Acesta a fost stabilit la 25.

Punctul de referință este de 81 de lei la momentul intrării în vigoare. Acesta va fi indexat anual, cu rata inflației și, de asemenea, cu 505 din creșterea reală a salariului mediu brut.

De asemenea, începând din ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va beneficia de o majorare de 13,8%, atingând suma de 2.032 lei.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cum se acordă punctele de stabilitate?

Modificările aduse de Legea 360/2023 privind sistemul de pensii includ un sistem de calcul al punctajului asiguratului, având în vedere contributivitatea și stabilitatea financiară.

Astfel, numărul total de puncte realizat de asigurat rezultă din suma punctajelor anuale și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se obține prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic la 12.

Punctele de stabilitate pentru un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani

Perioadele asimilate vechimii:

  • absolvirea învățământului universitar cu frecvență
  • serviciul militar
  • perioada în care s-a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale în anumite perioade, concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale și concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap) sau 7 ani

Vârsta de pensionare crește pentru femei

Pe lângă modificările în ceea ce privește pensiile propriu-zis, există și modificări la vârsta de pensionare a femeilor.

Așadar, româncele vor ieși la pensie la 65 de ani și vor putea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani.

De asemenea, stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 70 de ani pentru femei și pentru bărbați.

În acest timp, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.

Vârsta de pensionare de 65 de ani va intra în vigoare în 2025.

Acum, vârsta de pensionare este de 63 de ani, însă va crește treptat până în 2035.

Conform proiectului, femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil.

O femeie care a născut 2 copii, va ieși la pensie mai devreme cu un an.

Nu în ultimul rând, stagiul minim de cotizare se va ajusta în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Când se poate ieși anticipat la pensie?

Cu privire la pensia anticipată, aceasta poate fi solicitată cu maximum 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, în condiția în care persoana a acumulat cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani.

Pensia anticipată va suferi penalizări în funcție de fiecare lună de anticipare.

Acestea vor fi penalizările:

  • 0,4% pentru perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv de până la 1 an
  • între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%
  • între 2 și 3 ani – 0,30%
  • între 3 și 4 ani – 0,25%
  • între 4 și 5 ani – 0,20%

Pensiile vor fi recalculate

După implementarea noului sistem de calcul, care va avea loc din septembrie, pensiile stabilite conform vechii legislații vor fi recalculate automat.

Procedura de recalculare a pensiilor va fi gestionată de autorități și nu necesită o cerere explicită din partea pensionarilor.

Termenul limită pentru finalizarea acestei operațiuni este stabilit la 1 martie 2025, oferind astfel un interval de șase luni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Nu sunt afectate de procedura de recalculare pensiile stabilite în cadrul vechiului sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, care au fost acordate înainte de 1 aprilie 2001. Acestea vor fi recalculate în conformitate cu un sistem distinct.

Mai precis, în cazul pensiilor stabilite în sistemul anterior de pensii și altor drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor înainte de 1 aprilie 2001, se va calcula un număr total de puncte prin împărțirea cuantumului pensiei corespunzătoare sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

Oricum, dacă rezultatul recalculării conduce la o valoare mai mică a pensiei față de cea deja în plată sau cuvenită, se va menține cuantumul avantajos. Totodată, drepturile recalculate vor fi acordate începând cu data aplicării legii.