Recalcularea sau reducerea pensiilor? Erori mari de calcul. Se rețin banii pensionarilor

pensii, pensie, pensia, pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Recalcularea pensiilor sau reducerea pensiilor?! Au avut loc erori mari de calculul pensiilor. Vești proaste pentru pensionarii din România. Ce s-a întâmplat mai exact?

Recalcularea pensiilor sau REDUCEREA pensiilor?!

Recalcularea pensiilor sau reducerea pensiilor?! Noile decizii de recalculare vor fi emise după data de 10 iulie 2024. Totuși, inițial, se anunțase că vor fi disponibile în luna mai.

În prezent, au loc controale la casele județene de pensii pentru a verifica documentele. Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a oferit mai multe informații despre aceste decizii de recalculare.

Potrivit spuselor sale, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, afirma că au fost emise 15 milioane de decizii. Cu toate acestea, numărul pensionarilor nu este de 15 milioane. În plus, deciziile primite, până acum, sunt de fapt reduceri ale pensiilor, cauzate de erori de calcul, care au generat debite pentru pensionari.

Casele de Pensii au început să rețină banii și au trimis pensionarilor tabelele de reținere, încălcând astfel Legea nr. 125/2014, ce prevede că debitele rezultate din erorile comise de funcționarii de stat nu trebuie reținute de la pensionari.

Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Debitele pot fi contestate

Totuși, la sfârșitul articolului 1 al acestei legi, există o clauză care menționează că aceste debite pot fi contestate. Dacă pensionarii nu sunt informați și nu contestă, banii le sunt reținuți.

Uneori, chiar și dacă contestă, tot li se rețin banii. Aceste 15 milioane de decizii sunt, de fapt, reduceri menite să fie urmate de o majorare în septembrie 2024.

„A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari.

Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii.

Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin. Deci aceste 15 milioane de decizii sunt decizii de reducere ca să fie că în septembrie se vor mări, altă explicație nu văd”, a explicat ea în cadrul unei intervenții la postul B1TV.