Recalcularea pensiilor. Controverse și nemulțumiri printre seniori

Recalcularea pensiilor, parte a unei reforme menite să elimine inechitățile din sistemul de pensii din România, a generat o serie de controverse și nemulțumiri în rândul seniorilor.

Peste 11.000 de pensionari au mers deja la casele de pensii pentru a solicita clarificări sau pentru a semnala erori în deciziile de recalculare primite. Situația este deosebit de tensionată, mai ales în cazul celor care au constatat că, pe hârtie, pensiile lor au scăzut în urma recalculării.

Printre cei mai afectați se numără pensionarii care au lucrat în domenii cu condiții speciale de muncă, cum ar fi mineritul, CFR-ul, industria nucleară sau siderurgia. Acești pensionari, care au beneficiat în trecut de condiții favorabile de pensionare datorită stagiilor mai scurte de cotizare, se confruntă acum cu situația în care recalcularea pensiilor le-ar putea afecta veniturile pe termen lung.

O pensionară care a lucrat 37 de ani în domeniul siderurgiei și-a exprimat indignarea, după ce s-a trezit pe decizia de recalculare cu 500 de lei în minus.

„Eu am 2700 pensia actuală și mi-ați trecut 2200. Nu știu ce-mi spuneți, pe mine mă interesează muncă mea. (…)

Eu am muncit 18 ani ture de noapte, la gâtul furnalelor, pentru ce să veniți acum să veniți să-mi luați și să-mi explicați că legea, că legea … Ce lege e asta? Să mă furați în halul acesta”, a declarat aceasta, potrivit Digi24.

Alți pensionari au ridicat problema dificultăților de a trăi cu pensii mici, solicitând ca politicienii și oficialii responsabili de recalcularea pensiilor să experimenteze traiul cu sume modeste înainte de a lua decizii atât de importante pentru viața lor.

„Aș ruga să trăiască ei toți cei care fac și calcule, și conducere, și tot cu 1.200 de lei pe lună și pe urmă să ne povestească nouă”, a spus pensionarul.

Categoriile de pensionari dezavantajate

În mod special, recalcularea pensiilor afectează categoriile care au lucrat în condiții speciale, cum ar fi: minerit, CFR, industria nucleară, industria siderurgică, persoanele nevăzătoare.

Acești pensionari riscă să nu mai primească majorările anuale prevăzute prin indexarea pensiilor, deoarece noile calcule îi plasează sub nivelul pensiei pe care o aveau anterior.

Deși suma primită rămâne neschimbată pentru moment, recalcularea actuală înseamnă că indexările viitoare ar putea să nu le mai aducă creșteri, afectându-le astfel veniturile pe termen lung.

bani, pensii
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce explicații a dat ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a încercat să ofere clarificări asupra procesului de recalculare și a noii legi a pensiilor. Potrivit acesteia, noua lege are ca scop eliminarea inechităților și ajustarea pensiilor pentru a reflecta mai bine contribuțiile de-a lungul anilor.

Unul dintre exemplele menționate a fost eliminarea indicelui de corecție, care anterior aducea creșteri semnificative ale pensiilor pentru cei care s-au pensionat după 2011, lăsându-i pe cei pensionați înainte de această dată cu sume mai mici.

„Noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor.

Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a explicat ministrul, potrivit sursei citate.