Recalcularea pensiilor. Când vin noile taloane de pensie? Ministrul Muncii și Protecției Sociale a răspuns la întrebarea care stă pe buzelor tuturor pensionarilor din România.
Recalcularea pensiilor. Când vin noile taloane de pensie?
Recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, dorește să sublinieze faptul că toate pensiile vor fi recalculate, indiferent de tipul lor. În baza unui contract cu un prestator privat, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), împreună cu colegii săi de la nivel național, va începe procesul de recalculare. Acest proces va începe la sfârșitul lunii mai. Deciziile de recalculare vor fi trimise românilor în timpul verii. Taloanele de pensii recalculate vor fi emise în luna septembrie.
Nu va exista nicio scădere a pensiilor. Cuantumul lor va fi menținut în cea mai favorabilă formă. Noua lege a pensiilor va aduce echitate în sistemul public de pensii, indiferent de circumstanțe. Toți cei care au contribuit vor beneficia de recalculare. Documentele necesare pentru recalculare trebuie aduse la casele teritoriale de pensii în conformitate cu reglementările din 2021. Pensiile vor fi ajustate conform noii legi a pensiilor. Toți cei care au avut acorduri globale, sporuri nepermanente și contribuții pentru al 13-lea salariu vor primi pensii mai mari, conform noilor prevederi legale.
„Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie. Sunt adesea întrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate. CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și împreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare.
La sfârșitul lunii mai începe acest proces iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate. Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată.
Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca. Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să-și aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul.
Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a declarat ea pentru România TV.
Ce este pensia socială și cine o poate primi?
Ce este pensia socială și cine poate beneficia de ea? Pensionarea implică numeroase provocări pentru fiecare cetățean român. Una dintre cele mai mari îngrijorări este teama de a nu primi o pensie adecvată.
În România, există posibilitatea ca un individ să primească pensie chiar și în absența unei contribuții suficiente la sistemul de asigurări sociale. Statul român intervine prin acordarea pensiei sociale. Această formă de pensie are scopul de a furniza un venit minim persoanelor în vârstă care nu au acumulat suficiente contribuții în cadrul sistemului de pensii. De asemenea, este cunoscută sub denumirea de „pensie minimă garantată”. Obiectivul său este de a oferi sprijin financiar celor care se află într-o situație vulnerabilă.
Pensia socială este disponibilă și pentru pensionarii din sistemul public de pensii și pentru cei din sistemul militar de pensii care își au domiciliul în România, indiferent de momentul la care s-au pensionat. Aceasta se aplică în situația în care nivelul pensiei lor, fie aceasta urmează să fie acordată, fie deja în plată, este sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Începând cu 1 ianuarie 2024, suma ei a fost stabilită la 1.281 de lei lunar.