Marcel Boloș anunță că banii pentru majorarea pensiilor au fost deja bugetați

Marcel Boloș a menționat că bugetul pentru anul 2024 a fost elaborat incluzând recalcularea pensiilor.

Potrivit ministrului, bugetul a fost finalizat în ciuda criticilor pentru supraestimarea veniturilor. Mai mult, el a anunțat mari speranțe legate de digitalizare.

Boloș a remarcat că, și în luna septembrie, Guvernul se va afla în situația onorabilă de a-și putea onora angajamentele față de cei peste 4,6 milioane de pensionari din România.

Marcel Boloș a explicat că banii au fost alocati în buget și sunt parte integrantă a strategiei financiare.

„Vă daţi seama că am făcut bugetul pentru anul 2024 cu recalcularea de pensii inclusă în buget. Deci, noi, practic, avem această bugetare şi mă bucur că am reuşit să închidem bugetul – chiar dacă am fost criticaţi că avem acea supraestimare de venituri, adică ne-am pus speranţa în aceste venituri din digitalizare – şi în septembrie Guvernul este în situaţia onorabilă de a-şi achita angajamentele faţă de cele peste 4,6 milioane de pensionari.

Banii sunt bugetaţi. Nu există perspectiva să nu se plătească aceste recalculări. Banii sunt bugetaţi, sunt cuprinşi în buget”, a explicat Boloş, pentru Digi 24.

În luna decembrie, în timpul dezbaterilor din plenul Parlamentului cu privire la aprobarea proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, ministrul Finanțelor anunța că acesta include o creștere a valorii punctului de pensie cu 13,8%. Aceasta a avut loc începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, spunea el, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.785 lei la 2.032 lei.

În plus, ministrul a comunicat că în cadrul aceluiași proiect de lege se include și recalcularea pensiilor, în conformitate cu angajamentul Parlamentului României, conform noii Legi a pensiilor 360/2023. Aceasta prevede o evaluare financiară în care punctul de referință este bugetat la 81 de lei.

pensionari, pensii, legea pensiilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, explică majorarea pensiilor, care va avea loc în septembrie

Potrivit ministrului Muncii, a doua majorare a pensiilor va veni odată cu recalcularea pensiilor.

În ceea ce privește a doua etapă, s-a menționat că va avea loc recalcularea pensiilor și implementarea acesteia, începând cu 1 septembrie. A fost subliniat faptul că pensiile sunt plătite lunar, astfel că, începând din 1 septembrie, beneficiarii vor beneficia de noile pensii recalculate, care vor include detaliile punctelor de contribuție, punctelor necontributive și punctelor de stabilitate aferente fiecărui individ.

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta.

Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu pentru România TV.

Ministrul muncii a explicat că acest proces va conduce la o creștere medie a pensiilor de peste 40%. Astfel, ea a oferit o perspectivă asupra impactului recalculărilor.

„Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie.

Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari. Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie, fiindcă respectăm legea.

Pe noua lege avem menţinerea acestei majorări a pensiilor pe un mecanism format din rata inflaţiei plus 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Prin urmare, anul viitor nu facem altceva decât să le aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.