Recalcularea pensiilor, motiv de bucurie doar pentru unii români. Cine va lua pensii dublate

pensii, pensionari, pensionar, pensia, pensie

SURSA FOTO: Dreamstime

Recalcularea pensiilor, motiv de bucurie pentru unii români, după ce au aflat că pensiilor lor s-au dublat. Unora chiar le-a crescut pensia cu 100%, în urma recalculării. Cum se poate așa ceva?

Recalcularea pensiilor a dublat unele pensii

Recalcularea pensiilor a fost un motiv de bucurie pentru unii români, după ce au aflat că pensiilor lor s-au dublat. După recalcularea pensiilor, oficialii români au anunțat o creștere medie de pensie de 40%. Totuși, există și o categorie de români care vor primi pensii cu 100% mai mari.

Creșterea venitului depinde foarte mult de numărul de ani pe care cei vizați i-au muncit după cei 25 de ani necesari ieșirii la pensie. Pensionarii care au lucrat mai mult de 25 de ani vor primi puncte bonus, numite „puncte de stabilitate”, care vor fi adăugate la pensia lor recalculată, oferindu-le astfel o mărire suplimentară.

Aceasta este o veste bună mai ales pentru cei care au avut salarii mici, deoarece pensiile lor pot ajunge chiar să se dubleze. Începând din acest an, acești pensionari primesc puncte suplimentare de stabilitate.

Cu cât au avut o perioadă de muncă mai lungă și constantă, fără pauze mari, cu atât primesc mai multe puncte, ceea ce se traduce prin pensii mai mari. În unele cazuri, pensia primită de la stat poate chiar să se dubleze, notează Cancan.

Practic, pentru fiecare an lucrat peste cei 25 de ani de muncă, se adaugă următoarele puncte la pensie:

  • 0,50 puncte pe an pentru anii 26 – 30;
  • 0,75 puncte pe an pentru anii 31 – 35;
  • 1 punct pe an pentru anii 36 – 40 și mai departe.
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Valoarea fiecărui punct bonus este de 81 de lei

Valoarea fiecărui punct bonus este de 81 de lei. Astfel, pensia finală se calculează adunând punctele din contribuție, punctele de stabilitate și cele din perioadele asimilate (în care nu s-a contribuit direct).

După ce se obține totalul punctelor, acesta se înmulțește cu valoarea unui punct de referință pentru a stabili pensia finală.

Tipuri de puncte pentru pensie:

  • Punctele de necontributivitate – sunt punctele acumulate pentru perioadele în care ai fost în armată, șomer sau la facultate, câte 0,25 puncte pentru fiecare an.
  • Punctele de contributivitate – sunt punctele adunate pentru anii în care ai contribuit efectiv la sistemul de pensii. (De exemplu, dacă ai contribuit timp de 35 de ani, vei primi 35 de puncte.)
  • Punctele de stabilitate – acestea sunt punctele primite în plus de cei care au lucrat mai mult de 25 de ani. (Aceste puncte se adaugă la totalul punctelor obținute de fiecare persoană asigurată.)