Pensiile ar putea fi recalculate în două, trei tranșe în viitor, în cazul în care Guvernul de la București va pune în aplicare măsurile fiscale propuse de Fondul Monetar Internațional (FMI).
Recalcularea pensiilor s-ar putea schimba
O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) a sosit în România în mijlocul protestelor. Pe parcursul a patru zile, vor fi purtate discuții cruciale despre finanțele românilor cu Guvernul de la București și cu reprezentanții mai multor instituții financiare din România, precum Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României, Consiliul Fiscal și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Aceasta este prima vizită a FMI în România în anul 2024. Discuțiile FMI cu autoritățile locale sunt esențiale, concentrându-se pe taxe, impozite și pensii, bugetul statului, inflația și măsurile fiscale.
Conform unor surse citate de Antena 3, FMI propune ca recalcularea pensiilor să se facă în două-trei tranșe, să se introducă un impozit progresiv de până la 25% pentru salariile ce depășesc 8.000 de lei și să existe o singură cotă de TVA în România. Pe lângă aceste aspecte, discuțiile FMI cu oficialii români vor viza și creșterea pensiilor din septembrie 2024.
Întrebată, tot la Antena 3, despre delegația FMI, ministrul Muncii a declarat că este o vizită de rutină și că „nu avem nicio problemă în sensul acesta,” în condițiile în care România nu are acord cu FMI.
„Venirea FMI în România este o chestiune de rutină pe analiza indicatorilor macro-economici. Vom avea şi noi la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţă, la ora 09.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta. România nu are acord cu FMI, Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeţi că toate măsurile, care au fost luate pentru creşterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care ţin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-Factura,” a spus ministrul Muncii, Simona Simona Bucura Oprescu.
Ciolacu, Boloș și Isărescu se vor întâlni cu reprezentanții FMI
Dezbaterile se vor desfășura pe parcursul a patru zile. În ultima zi, reprezentanții FMI se vor întâlni cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cu premierul României, Marcel Ciolacu.
„FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia”, a zis recent premierul României.
În prezent, România nu are un acord de finanțare activ cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Totuși, FMI evaluează anual evoluția economiei româniei, fiind membră a FMI. În cadrul vizitei lor, reprezentanţii FMI vor studia recentele evoluţii economice şi financiare şi vor revizui prognozele macroeconomice.