Recalcularea pensiilor pentru cei cu studii superioare. Doina Pârcălabu oferă noi informații
Doina Pârcălabu a adunat toate informațiile cruciale despre pensii pe care românii ar trebui să le aibă în vedere.
Într-un interviu recent, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii a discutat despre controversa legată de punctele de stabilitate în cazul persoanelor care lucrează în timpul studiilor. Totodată, ea a oferit noi informații și despre „suplimentul de stagiu”.
Ea argumentează că includerea studiilor universitare la zi în legislație ca stagiu de cotizare a fost necesară, deoarece această prevedere lipsea pentru cei care au absolvit în regim seral și au lucrat în acea perioadă.
Recalcularea pensiilor. Prin urmare, perioada de studii la zi nu se suprapune cu cea de activitate contributivă efectivă.
Dacă o persoană a avut o activitate contributivă în acea perioadă, nu i se va lua în considerare acea perioadă ca stagiu de cotizare asimilat pentru studiile superioare.
Doar anii efectiv lucrați vor fi luați în calcul, fără a se adăuga vreun stagiu suplimentar datorat grupelor de muncă sau contribuțiilor suplimentare. Contribuția suplimentară nu adaugă niciun stagiu suplimentar.
„S-a introdus în legislație considerarea studiilor superioare efectuate la zi ca și stagiu de cotizare pentru că această explicație nu era valabilă și în cazul celor care au făcut studiile la cursuri serale și aveau activitate in același timp.
Practic, nu se suprapune ca și stagiu de cotizare perioada de studii superioare la zi cu cea prestata efectiv.
Deci, dacă o persoană are în perioada respectivă activitate contributivă nu i se consideră în acea perioadă stagiu de cotizare asimilat pentru studiile superioare. Nu se iau în calcul. Se iau doar anii lucrați efectiv, așa cum am spus.
Anii fizici, măsurați în ani de zile. Nu suplimentul de stagiu ca urmare a grupelor de muncă sau contributiei suplimentare. Contributia suplimentară nu a adus stagiu suplimentar”, a declarat Doina Pârcălbu, pentru Realitatea.
Doar 16% dintre români au studii superioare
Potrivit datelor recensământului, doar 16% dintre români au absolvit studii superioare. Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a subliniat discrepanța acestei cifre față de media Uniunii Europene și de ținta stabilită de țara noastră.
ANOSR a comunicat că România și-a propus, pentru anul 2020, ca 40% din populația tânără să fie absolventă a cel puțin unui program de licență. Cu toate acestea, realitatea arată că doar aproximativ 26% din tinerii români sunt absolvenți de studii superioare. Această situație plasează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest indicator.
În UE, peste 30% din populația totală și mai mult de 40% dintre tineri au finalizat studii superioare. Există țări precum Luxemburg și Cipru care sunt fruntașe, având peste 60% dintre tineri cu cel puțin o diplomă de licență sau un act echivalent.