Noua și ultima etapă a recensământului începe marți, 31 mai, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceasta constă în recensământ față în față prin interviuri cu recenzori.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie.

În acest context, avocatul Adrian Cuculis lansează un semnal de alarmă în privința posibilelor fraude care se pot întâmpla. Acesta atrage atenția într-o postare pe contul său de socializare că ne putem trezi că arătăm buletinul unor recenzori falși.

Atenție la falșii recenzori! Ce se poate întâmpla?

„Atenție cui dați buletinul pentru „recensământ”. De mâine începe recenzarea din ușă în ușă iar eu cred sincer că vor începe și niște fraude incredibile. Destul de simplu, deși nu este obligatoriu, este posibil să vă treziți la ușă cu „recenzori falși”.

Poate vă întrebați ce să facă practic cu datele dvs. Răspunsul este: împrumuturi rapide cu dobânzi halucinante.

Recenzorul închipuit vă poate cere CI-ul, îi face poză și în cel mult o săptămână sunteți bun de plată așa că ATENȚIE pe cine primiți la ușă și cui îi dați buletinul. Datele personale pot fi folosite spre a fi făcute credite online fără măcar să știți.

Încă un aspect important. S-au întețit tâlhăriile și furturile așa că iarăși, atenție pe cine primiți la ușă.

Conform legii, recenzorul are obligația să aibă și să prezinte în acest sens, legitimație de muncă: pe toată perioada de recenzare, în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, personalul de recensământ se identifică prin prezentarea legitimației care le atestă calitatea.

PS – Identificarea persoanelor se realizează pe baza CNP, așa că mai ușor cu buletinul”, a transmis avocatul Adrian Cuculis într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cum arată legitimația recenzorului?

Aproape 20.000 de recenzori se vor deplasa pe teren pentru această acțiune care se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. Modelul legitimației pe care aceștia sunt obligați să o prezinte îl puteți vedea mai jos.

„Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020”, transmite INS.