Românii reprezintă cel mai mare procent din numărul de 10 milioane de oameni care trăiesc în Anglia și Țara Galilor, născuți fiind însă în afara Marii Britanii. Această valoare a crescut în principal și datorită numărului de cetățeni români care au ales această destinație.

Aceste date sunt cuprinse în cel mai nou recensământ. Cifrele au fost publicate miercuri de Oficiul național de statistică de la Londra.

Potrivit acestora, în 2021 în Anglia și Țara Galilor trăiau 539.000 de rezidenți născuți în România. Cifra este uriașă dacă ținem cont că în urmă cu 10 ani, în 2011, erau doar 80.000 în 2011. În aceste condiții, vorbim de un procent cu 576% mai mulți români.

Creșterea mare a numărului celor născuți în România a urmat ridicării restricțiilor la lucru în Uniunea Europeană, în 2014, arată dpa.

Românii, un vector important al schimbării populației în ultimul deceniu

Conform acelorași date, numărul total al rezidenților din Anglia și Țara Galilor născuți în afara Regatului Unit a crescut cu 2,5 milioane față de 2011. India rămâne țara natală cea mai răspândită în rândul acestor rezidenți, cele 925.000 de persoane de origine indiană care trăiesc în Marea Britanie reprezentând 1,5% din populația țării de origine.

În paralel, numărul celor născuți în Irlanda a scăzut de la 407.000 în 2011 la 325.000 în 2021.

Datele recensământului au arătat cum s-a schimbat populația pe parcursul ultimului deceniu, care a cuprins atât Brexitul cât și pandemia, a notat directorul adjunct al Oficiului de statistică, Jon Wroth Smith.

„Putem vedea că românii au fost un vector important al acestei schimbări, dar au fost în același timp creșteri datorate migrației din India, Pakistan și Polonia, precum și din țări sud-europene ca Italia”, a menționat acesta, citat de dpa.

Comunitatea românească este a doua ca mărime în Marea Britanie

Trebuie spus că, în Marea Britanie comunitatea românească este a doua ca mărime, după cea poloneză. Conform datelor Home Office, la 31 martie a.c. se înregistrau 918.270 solicitări EUSS din partea resortisanților RO, se arată pe portalul celor de la mae.ro.

Comunitatea românească este, în general, bine integrată în societatea britanică, marea majoritate a cetățenilor români ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieței muncii (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, agricultură, construcții, îngrijirea persoanelor în vârstă), dar și de specialiști în domeniul financiar-bancar, IT, artiști, arhitecți, profesori și cercetători.

În Anglia, marea majoritate a românilor este concentrată în zona metropolitană Londra – circa 500 000, cea mai mare comunitate din zonă și în mare parte de emigrație recentă (după 2014), dar și în zonele Birmingham, Coventry, Manchester, Southampton și Bristol.