Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că bucureştenii care nu au putut fi găsiţi la domiciliu de către recenzori au posibilitatea, începând de astăzi, să completeze singuri formularele pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor, iar apoi să le transmită - prin e-mail, fax, poştă sau personal - primăriilor de sector.
"Persoanele din Bucureşti care consideră că vor fi mai greu de găsit acasă pentru recensământ, pot să furnizeze informaţiile statistice prin procedura de autoînregistrare, care este funcţională începând cu dimineaţa zilei de vineri, cu câteva ore mai devreme decât se anunţase iniţial", a declarat directorul Direcţiei Demografie şi Recensământul Populaţiei, Ştefan Trică.
Pentru a se autoînregista la recensământ, persoanele respective trebuie mai întâi să comunice această intenţie la primăria sectorului de domiciliu prin intermediul telefonului, prin mail sau fax. Următorul pas este descărcarea formularului de recensământ de pe site-ul INS (www.recensamantromania.ro ,secţiunea "instrumentar"), care trebuie completat şi semnat.
Documentele vor fi scanate şi transmise Primăriei de sector prin mail sau fax. Totodată, formularele pot fi trimise prin poştă sau depuse personal, la primărie.
Toate informaţiile necesare completării şi transmiterii formularelor, inclusiv un ghid amănunţit şi adresele de e-mail şi telefoanele primăriilor au fost afişate pe site-ul INS.
Potrivit reprezentantului INS, primăriile de sector au angajat personal suplimentar pe perioada recensământului. "Este un experiment. Sâmbătă vom evalua primele rezultate şi, în funcţie de acestea, poate vom extinde metoda şi pentru alte mari oraşe din ţară, cum ar fi Constanţa", a spus directorul Direcţiei Demografie şi Recensământul Populaţiei.
Acesta a adăugat că metoda "semionline" nu a fost prevăzută iniţial de către INS, dată fiind experienţa italiană care a avut un recensământ 100% online şi care "a dat greş".
INS precizează că, având în vedere ritmul slab al înregistrării datelor şi necesitatea finalizării recensământului populaţiei şi locuinţelor până la 31 octombrie, procedura de recenzare aplicabilă persoanelor temporar plecate în străinătate în această perioadă se extinde, în regim de urgenţă, asupra tuturor persoanelor care nu au putut fi contactate de către recenzori şi care doresc să furnizeze informaţii statistice utilizând această nouă procedură.
Ultima raportare care datează de joi arată că în Bucureşti au fost înregistrate doar 51,34% persoane.