Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre relația cu Vladimir Putin: „Avem respect și încredere”

recep tayyip erdogan vladimir putin

Sursă: captură YouTube

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a descris relațiile sale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit liderului de la Ankara "au existat multe amenințări" din partea altor țări "în legătură cu achiziționarea de sisteme S-400".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin și între cele două țări ca fiind oneste și bazate pe încredere.

Relațiile dintre Turcia și Rusia sunt „bazate pe încredere”

„Avem respect și încredere în relațiile cu Rusia. Iar relațiile mele cu domnul Putin se bazează pe onestitate. Și toate solicitările noastre privind Tatarstan, Daghestan și aceste regiuni primesc răspuns”, a declarat el duminică.

Potrivit președintelui turc, „au existat multe amenințări” din partea altor țări „în legătură cu achiziționarea de sisteme S-400 [rusești]. Dar noi am cumpărat S-400. Și acum le avem”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

În acest context, președintele Turciei a abordat subiectul unor posibile livrări de avioane de luptă F-16 și F-35.

„În ceea ce privește avioanele F-16, vrem să le avem de la voi [Statele Unite], dar nu ni le dați. Ați promis avioane F-jet, dar nu v-ați ținut de cuvânt. Am plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari americani, dar nu ni le dați. Dacă nu o faceți, va avea prețul său”, a spus președintele turc, potrivit TASS.

Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare aeriană

Turcia vrea să aibă 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și kituri pentru modernizarea avioanelor. Problema a fost dezbătută după ce Ankara a cumpărat sisteme rusești de apărare aeriană S-400. Acordul a suspendat, de asemenea, participarea Turciei la proiectul de dezvoltare și producție a avioanelor de luptă F-35.

Opozanții acordului cu Turcia pentru F-16 din Congresul SUA motivează refuzul rezistenței Ankarei de a permite admiterea în NATO a Helsinki și Stockholm și relațiile sale cu Moscova. La rândul său, Turcia afirmă că respinge orice condiții pentru punerea în aplicare a acordului avansate de partea americană.

Turcia ar putea lua în considerare ofertele NATO ale Finlandei, Suediei, separat

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara ar putea lua în considerare separat cererile de aderare la NATO depuse de Finlanda și Suedia.

„Nu suntem împotriva extinderii NATO”, a declarat el luni, într-o conferință de presă la Ankara. Și nu există obiecții fundamentale din partea noastră împotriva Finlandei sau Suediei, dar trebuie să țină cont de preocupările noastre.

Este adevărat că, avem în vedere posibilitatea de a analiza separat candidaturile lor. Președintele nostru a spus că, în ceea ce privește Suedia, Turcia ar putea avea o poziție diferită”, a declarat Cavusoglu, citat de canalul de televiziune Haberturk.